Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристиян Бойков и негов колега бяха обвинени в тероризъм за хакерския пробив в НАП


Кристиян Бойков
Кристиян Бойков

Кристиян Бойков, който бе задържан за атаката срещу сървърите на НАП, и неговият колега в „Тад груп“ Георги Янков са обвинени в тероризъм. За това съобщи в сряда адвокат Любен Казанлиев, цитиран от БНР.

Новите обвинения идват след повторния обиск на офисите на „Тад Груп“, след който бе задържан Янков. Той е бил освободен под парична гаранция от 20 хил. лева. Всички служители на компанията са подали молби за напускане, съобщи „Нова телевизия“.

В сряда Бойков е трябвало да се яви в Специализираната прокуратура , за да му бъдат предявени прецизирани обвинения, но той не го е направил.

Междувременно стана ясно, че собственикът на „Тад Груп“ Иван Тодоров не е в България. Според неговия адвокат той е заминал за Канада, където участва в планирано от месеци събитие. Все още няма информация за това дали и той ще получи обвинение, както и дали ще бъде обявен за международно издирване.

Във вторник зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че се работи по версия, че Бойков е бил „оръдие и маша“ при пробива на НАП, а фирмата, в която работи заедно с Георги Янков, се е занимавала с кибер рекет – били са "удряни" фирми, търговски дружества и държавни органи с цел нарушаване на тяхната информационна сигурност, за да бъдат привлечени като клиенти. От държавното обвинение заявиха също, че Бойков е търсил в базата на НАП данни за премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски.

По-късно днес се очаква официално съобщение за случая от страна на прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG