Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Патриотите" се разпадат. Следва ли нещо от това?


Ден след като "Обединените патриоти" заседаваха по-малко от пет минути и обявиха, че тяхната коалиция вече не съществува, стана ясно, че парламентарната им група на този етап ще остане цяла, защото представителите на „Атака“ няма да я напуснат. Макар отдавна конфликтът между трите партии - ВМРО, НФСБ и „Атака“, да е явен, те нямат намерение да оттеглят подкрепата си за правителството.

Какво се случи

Вчера един от съпредседателите на коалицията и лидер на ВМРО, Красимир Каракачанов, каза пред журналисти: „Такава коалиция вече няма, не го ли разбрахте?". Това стана след заседанието на коалиционния съвет на "Обединени патриоти", което приключи пет минути след началото си.

Същото потвърдиха и лидерите на останалите две партии в "Обединени патриоти" – НФСБ и "Атака". Волен Сидеров се присъедини към срещата със закъснение и минути след това тя се разпадна. Лидерите на трите партии не се бяха събирали от февруари, когато издържаха само 10 минути на едно място. В сряда ВМРО и НФСБ напуснаха малко след пристигането на Волен Сидеров, който поиска медиите да присъстват на заседанието.

„Да ме потърси премиерът“

След края на кратката среща Сидеров анонсира „правителствена криза“. „Чакам премиерът Бойко Борисов да потърси разговор с мен", информира той. Според него Борисов вече трябва да прояви интерес, защото има правителствена криза.

Лидерът на „Атака“, който по-рано коментира, че няма смисъл да остава в този парламент, не отговори как ще постъпи. "Обмислям такава възможност. Когато реша, ще ви уведомя", заяви той, но попита дали Каракачанов и Симеонов ще напуснат постовете си.

На въпрос как ще продължи да бъде коалиционен партньор на ГЕРБ, Каракачанов пък отговори: "Ще разберете".

Повод за поредната драма в малката коалиция бе неотдавнашното решние на парламентарната й група да свали Сидеров от председателския пост в Народното събрание. Това се случи с решение на ВМРО и НФСБ. Това бе очаквано още веднага след европейските избори, когато двете партии взеха неофициално подобно решение.

Какво ще се случи? Нищо.

Проверка на Свободна Европа показа, че нито от трите партии няма намерение да оттегля подкрепата си за кабинета. ВМРО и НФСБ ще избягват конфронтация със Сидеров.

„Той не е свикнал да не се конфронтират с него. И ще го търси. Но няма да спре да подкрепя управлението“, прогнозират от ВМРО.

Идеята на Каракачанов и Симеонов е да не коментират изявите на „Атака“, като според тях по този начин ще обезоръжат Сидеров, защото „няма на чий гръб да се качва“.

„Марешки е на една ръка разстояние“

От ГЕРБ пък очакват Сидеров да се конфронтира със „своите си“, но да не атакува правителството. Ако пък го стори – „винаги има Марешки, той може и официално да бъде привлечен към мнозинството“. „Той стои на една ръка разстояние и сега, когато патриотите не искат да ни подкрепят за нещо или се карат вътре в тяхната коалиция“, казват от ГЕРБ.

Засега обаче изглежда, че от по-тясно сътрудничество с „Воля“ няма необходимост, защото Сидеров и останалите шестима депутати от „Атака“ няма да напускат парламентарната група на "Обединени патриоти".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG