Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алексей Навални е приет в болница след алергичен пристъп


Алексей Навални
Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални е бил откаран в московска болница в неделя с остъп пристъп на алергия, съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш.

Навални, който беше осъден на 30 дни затвор за призивите за организиране на протести срещу кандидатите на управляващите за местните избори, е бил прехвърлен от затвора в болницата в неделя. По време на неразрешената от властите демонстрация в Москва в събота бяха задържани над 1300 души.

43-годишният Навални е получил силно отичане на лицето и зачервявания по тялото. Адвокатът му Олга Михайлова определи симптомите като странни, тъй като Навални никога не е страдал от алергии.

Източник от болницата е съобщил на руските медии, че състоянието му е задоволително, но личния му лекар Анастасия Василиева писа, че е загрижена, тъй като състоянието му може да се дължи на отравяне с химическо вещество.

Ройтерс цитира лекар от болницата, в която опозиционният лидер се лекува, според когото на пациента е поставена диагноза контактен дерматит и той вече се чувства по-добре.

Говорителката на Навални съобщи, че той е получил медицинска помощ в болнично отделение под полицейска охрана.

Василиева пише във Фейсбук, че той има обриви по горната част на тялото, кожни лезии и секрет от едното око. Симптомите могат да са причинени от химичен агент, който да е заразил кожата му с помощта на “трета страна”.

Следобед в понеделник тя съобщи, че Навални е изписан от болницата и е върнат в затвора, въпреки че не се е възстановил. Не са му били направени и токсикологични тестове, нито консултация с токсиколог, за да се отхвърлят съмненията за отравяне.

През 2017 г. Алексей Навални беше атакуван два пъти с антисептичен разтвор на улицата от неизвестни лица. Смята се, че препаратът, известен като “зельонка”, е причинил изгаряния в едното му око.

Навални е най-известният критик на Кремъл и активист срещу корупцията в страната. Той стана известен, след като организира най-масовите улични протести срещу Владимир Путин през 2011 г., пише Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG