Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството на Джонсън харчи нови 2 млрд. за подготовката на Брекзит без сделка


Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън

Правителството на Великобритания ще задели 2.1 млрд лири за подготовката си за излизане от Европейския съюз без сделка, предават световните агенции.

Финансовият министър Саджид Джавит заяви, че допълнителните пари ще бъдат използвани за наемане на още гранични служители, снабдяване с лекарства, информиране на обществото и други. Това е първото голямо решение на новото правителство.

Вече бяха изхарчени милиарди лири преди първоначално предвижданата дата за Брекзит на 29 март.

Новият министър-председател Борис Джонсън обеща, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка.

Според икономисти отрицателните последици от Брекзит без сделка не биха могли да бъдат предотвратени от каквито и да е допълнителни приготовления. Ивеститори пък твърдят, че напускане без сделка би вкарало Великобритания в рецесия, финансовите пазари ще бъдат силно смутени, а позицията на Лондон като водещ международен финансов център ще бъде силно отслабена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG