Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваклин е строил сградата, в която жената на Гешев има апартамент, съобщава "Биволъ"


Кадър от Google Street View от 2012 г.
Кадър от Google Street View от 2012 г.

Фирма на Александър Ваклин е строила сградата, в която жената, с която съжителства единственият кандидат за главен прокурор, Иван Гешев, е купила апартамент на цена дори под данъчната оценка. Това разкриват архивни кадри на Google Street View от бул. Ген. Николай Столетов 8 в София от 2012 година, съобщава „Биволъ“. На снимките се вижда оградена строителна площадка с табела “София Централ – директно от строителя”.

Фирмената история на “София Централ” ООД сочи, че първоначално тя е била собственост на “МС-Консулт 2004”, в която пък съсобственици са Ваклин и неговият съдружник Марио Кърковски. Впоследствие “МС-Консулт 2004” продава дялове на Ваклин, който през цялото време остава управител на фирмата.

Публикации в пресата свързват Детелина Ханчева, с която живее Гешев, с Кърковски, който пък има общи фирми с Ваклин.

Александър Ваклин е основен свидетел по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка, чийто показен арест бе ръководен именно от Иван Гешев, по това време ръководител и на специализираната прокуратура.

По тази причина Гражданско движение "БОЕЦ" поиска да бъде установено дали Гешев е използвал служебното си положение, за да облагодетелства жената, с която живее. Апелативната специализирана прокуратура отказа да се занимава със случая. В постановлението обаче бе записано, че „Иван Гешев се познава от дълги години с (Марио) Кърковски и двамата са в приятелски отношения".

Според публикация във "Фрогнюз", през 2014 г. Детелина Ханчева заплаща само 465 лв. или 234 евро на квадратен метър за апартамент от близо 86 км. м. в строящата се жилищна сграда на "Столетов" 8. Цените на имотите в района по това време са между 800 и 900 евро за кв. метър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG