Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десислава Танева обеща промени в БАБХ, но след овладяването на чумата


Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че ще бъдат направени кадрови и структурни промени в агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Промените обаче ще се случат по-късно, тъй като в пика на заразата с африканска чума са необходими хора на терен, каза още тя в интервю за БНТ.

През седмицата бе публикувано разследване на Генка Шикерова и „Антикорупционен фонд“, което разкри нередности в договори за изгаряне на животински отпадъци, сключени от БАБХ с две фирми. Заради разкритията, на освободената от Нова телевизия журналистка главният прокурор Сотир Цацаров нареди на специализираната прокуратура незабавно да изземе и анализира документите по случая. Обект на проверката ще бъдат прякото договаряне за мобилни инсинератори през 2018 г. и извършените плащания, свързани с дейността на изпълнителите.

„Ние като Министерство на земеделието, храните и горите ще изчакаме проверката. Каквото можем ние да съдействаме, ще го направим и ще се съобразим изцяло с този резултат“, каза Танева. На въпрос дали ще бъде освободен от поста дикректорът на агенцията д-р Дамян Илиев, Танева не отговори.

Министърът обяви още, че до момента са установени 30 огнища на африканската чума, свързани с домашните прасета, които са предимно в Северна България. Шест от тези огнища са в промишлени свинекомплекси, а повечето нови случаи на заразата от последните дни са свързани с дивата свиня. Танева очерта като цел след спирането на разпространение на вируса, следващата репопулация да направена с всички необходими мерки за биосигурност и регистрация, включително и в личните стопанства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG