Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата публикува нова порция доказателства срещу „ТАД груп“


Собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров
Собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров

Специализираната прокуратура публикува още доказателства по делото срещу обвинените за хакерската атака срещу НАП Иван Тодоров, Георги Янков и Кристиян Бойков. Преди 7 дни в свое прессъобщение прокуратурата публикува 13 доказателства, в които се съдържаха ЕГН на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, депутата Делян Пеевски и над 2000 редови прокурори и следователи.

"Представянето на данни и/или доказателства, част от досъдебни производства е възможност за обществото да си изгради правилна преценка за обосноваността на наказателното преследване по казуси, предизвикващи голям интерес", заявяват от държавното обвинение с уточнението, че ще спазват "както и до момента" презумпцията за невинност.

Публикувани са 4 файли, озаглавени „Застрахователни дружества“, „Разпити резюме“, „Справка телеграм“ и „Тодоров“. В документа с разпитите, които са провеждани съ настоящи и бивши служители на „Тад груп“, се съдържат признания затова как Бойков е искал от свой колега да бъде направен пробив в информационната система на НАП.

Сред доказателствата е и групов чат с участието на Бойков и Тодоров в приложението Телеграм. В него служителят казва: „Тая вечер НАП заминава“, а шефът му отговаря: „Да ги копираме целите, пък после ще ги питам за киберсигурност“. В чатове помежду им се говори и за хакване на застрахователни дружества, брокери и придобити застрахователни полици.

Във файл на име "Тодоров" пък от прокуратурата показват друга част от групов чат, в който Тодоров пише: "Ще свалям правителството хаха".

В четвъртък прокуратурата представи в съда нови доказателства за Тодоров, за когото продължава да твърди, че е поръчал на служителя си Бойков атаката срещу базата данни на агенцията по приходите, поради което трябва да бъде разследван за кибертероризъм.

Апелативният специализиран съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Тодоров, въпреки че той доброволно се върна в България и беше осовбоден срещу гаранция от 100 хил. лева. Съдът обаче отказа да разпита Бойков, който присъстваше на заседанието, придружен от адвоката си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG