Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови протести и още арести в Москва


Протестиращите в Москва настояват за освобождаването на лидерите на опозицията
Протестиращите в Москва настояват за освобождаването на лидерите на опозицията

Десетки хиляди руснаци излязоха за поредна седмица по улиците на Москва с искане независими кандидати да бъдат допуснати до явяване на местните избори през септември.

Въпреки дъждовното време и засиленото полицейско присъствие, независимата група „Бял брояч“, която следи присъствието на протестите в Русия, твърди, че към 15:30 местно време по улиците има близо 47 хил. души. От московската полиция заявяват, че протестиращите са 20 хил.

Преди началото на протеста един от лидерите на опозицията Любов Собол е била арестувана от полицията за борба с безредиците. Тя е била отведена в Следствения комитет, но преди задържането си успя да качи видео в социалната мрежа Туитър, на което се вижда как маскирани представители на реда проникват в офиса й.

За протеста тази седмица, както и за този, който беше проведен на 20 юли, има разрешение от властите.

Участниците в шействието носят руски знамена и отправят искания за освобождаването на задъражните представители на опозицията от последните седмици. Чуват се и викове като „Путин и крадец“ и „долу чекистката държава“, във връзка с тайната полиция на Съветския съюз и нейните методи.

Преди няколко дни руското министерство на външните работи обвини "външни сили", включително посолството на САЩ и немската медия „Дойче веле“, в насърчаване на подкрепата за протестите.

Началото на събитията бе дадено през юли, когато властите отказаха да включат десетки независими кандидати в бюлетината за изборите за местния парламент на Москва, които ще се проведат през септември. Местната дума, която е съставена от 45 члена, е отговорна за разпределянето на бюджет от 43 млрд. долара и в момента е контролирана от партия Единна Русия.

Солидарните с московските протести планират шествия в няколко други руски града като Екатерининбург, Краснодар, Ростов и Тюмен. Според опозиционния лидер Алексей Навални подобни протести ще се състоят в 40 града в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG