Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Помним какво направихте миналото лято". Защо протестират румънците?


Кадър от протеста в Букурещ на 10 август 2018 г.
Кадър от протеста в Букурещ на 10 август 2018 г.

В събота около 20 000 души, много от които представители на румънската диаспора в чужбина, излязоха в центъра на Букурещ с искания за оставка на правителството. Протести се проведоха още в Брашов, Клуж, Констанца, Яш и други градове в северната ни съседка, а хората издигнаха лозунги като „Наблюдаваме ви“ и „Помним какво направихте миналото лято“. Какво обаче накара гражданте да излязат в средата на лятото по улиците?

На 10 август се навърши една година от един от най-мащабните анти-правителствени протести в Румъния, който бе посрещнат със сила от страна на властта.

Тогава 100 000 румънци, много от които отново бяха от тези, които живеят извън страната, се събраха по улиците на Букурещ. Целта им бе да се противопоставят на опитите на управляващото ляво правителство да върне статуквото отпреди реформите срещу корупцията в една от държавите в ЕС, които заедно с България, имат най-голям проблем в тази сфера.

Протестът от 10 август 2018 г.
Протестът от 10 август 2018 г.

Преди година полицията отговори на протестиращите с водни оръдия и сълзотворен газ, а подобни сцени на насилие не бяха виждани от началото на 90-те години. Телевизионни кадри показаха как протестиращи и други граждани, които не бяха част от шествията, са преследвани и бити, въпреки че стоят с вдигнати ръце. Това разпали още повече недоволството и предизвика осъдителни реакции от страна на Европейския съюз и САЩ. Полицейското насилие остави 450 ранени след края на събитията.

След протестите през миналата година воденото от Социал-демократическата партия коалиционно правителството все повече губеше популярност, а кулминацията дойде по време на изборите за Европейски парламент през май, когато управляващите понесоха загуба. Ден по-късно лидерът на социал-демократите и председател на долната камара на парламента Ливиу Драгня влезе в затвора за 3 години и половина, след като Върховния съд потвърди присъдата му за корупция.

В последните седмици недоволството на хората срещу правителството отново бе разпалено след убийството на 15-годишно момиче в южната част на страната. Тогава стана публично известно, че момичето 3 пъти е звъняло на телефон 112, за да съобщи, че е отвлечена, бита и изнасилена, но на полицията са ѝ били необходими близо 19 часа, за да открие мястото на повикването. По-късно тялото на младата жена бе намерено заедно с това на друго изчезнало момиче, а 65-годишен механик се призна за извършител и на двете тежки престъпления.

В събота бяха издигнати транспаранти срещу неадекватната реакция на полицията
В събота бяха издигнати транспаранти срещу неадекватната реакция на полицията

Случаят доведе до оставката на вътрешният министър и уволнението на шефа на полицията, министъра на образованието и още няколко представители на властите. Заедно с това продължават медийните разкрития за връзките между организирани престъпни групи, политици и полицейски служители, което все повече повишава общественото напрежение в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG