Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в Киргизстан твърдят, че бившият президент подготвял държавен преврат


Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев, който бе арестуван миналата седмица след сблъсъци на командоси с негови привърженици, е подготвял държавен преврат в страната. Това каза на пресконференция шефът на киргизстанския Държавен комитет за национална сигурност Орозбек Опумбаев, съобщава ТАСС във вторник.

Според него по време на операцията за задържане на Атамбаев експрезидентът съзнателно е използвал жени и деца, които да го защитават, за да употреби впоследствие съобщенията, че са ранени мирни граждани. "Атамбаев се е готвел за сваляне на властта", каза той.

Заподозрян в корупция и с отнет имунитет, Атамбаев бе задържан в резиденцията си в село Кой-Таш, близо до столицата Бишкек. Операцията продължи почти денонощие заради съпротивата на привърженици на бившия държавен глава. Преди да бъде задържан Атамбаев, който бе президент от 2011 до 2017 г., обвини приемника си и свое някогашно протеже Сооронбай Жеенбеков, че е изфабрикувал фалшиви криминални обвинения срещу него, за да заглуши критиките на Атамбаев.

Над 100 души пострадаха по време на сблъсъци между привържениците на Атамбаев и органите на реда. Един войник от специалните сили загина.

Боецът е застрелян с оръжие, открито в дома на бившия държавен глава, отбеляза Опумбаев. Впоследствие в сградата бяха открити много различни оръжия, включително снайперистка пушка "Драгунов". "Атамбаев призна, че по време на ареста шест пъти е стрелял по моите хора", добави силовият шеф.

Киргизстанските власти са запорирали основната част от имуществото на Атамбаев - "120 единици", съобщи днес генералният прокурор Откурбек Джамшитов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG