Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комунизмът ще бъде обявен за престъпен и в учебниците по история


Всички учебници по история ще включват цитати от закона, който определя комунистическия режим за престъпен
Всички учебници по история ще включват цитати от закона, който определя комунистическия режим за престъпен

От новата учебна година в учебниците по най-нова история ще бъде включен цитат от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Това съобщи пред "Дневник" министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Всички пет учебника по история за 10-и клас са преработени, за да се включи оценка на режима, каквато досега липсваше при изучаването на най-новата ни история.

През новата учебна 2019/2020 година учениците от десети клас ще учат по нови учебни програми, които са част от провежданата от три години реформа в училищното образование.

"В учебниците има ясно изразено отношение към комунистическия режим. В тях са поместени извадки от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, както и от декларация, с която Народното събрание осъжда т. нар. Възродителен процес", обяснява Вълчев пред "Дневник".

В новите учебници има още информация за репресивната политика и икономическите трудности по време на режима. Посочени са примери с лагерите и дълговите кризи.

Липсата на категорична оценка на комунистическото управление предизвика публичен скандал през юни, когато се оказа, че и петте издателства на учебници по история за 10-клас имат пропуски на важни факти от българската история между 1945 и 1989 г. Тогава министърът на образованието обеща корекции в два от учебниците, но сега всички, одобрени от просветното министерство учебници са допълнени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG