Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп призова Си Цзинпин да се срещне с протестиращите в Хонконг


Китайските военни в близост до Хонконг

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова лидера на Китайската народна република Си Цзинпин да се срещне лично с протестиращите в Хонконг, предаде Ройтерс. Според американския държавен глава подобно действие ще доведе до спадане на напрежението, което в последните месеци е обхванало специалния административен район.

"Ако президентът Си се срещне пряко и лично с протестиращите, би настъпил щастлив и разумен край на проблема с Хонконг. Не се съмнявам в това!", написа в Туитър Тръмп.

В четвъртък президентът на САЩ предложи „лична среща“ на китайския си колега, за да бъде обсъдена кризата в Хонконг. Тръмп също така постави мирното разрешаване на въпроса като условие за успешното развитие на течащите търговски преговори между Вашингтон и Пекин.

Тази седмица протестиращите за няколко дни блокираха летището на специалния административен район. Те продължават демонстрациите си против замразения от местното правителство проектозакон за екстрадиция в континенталната част на Китай. Междувременно властите от Пекин реагираха като започнаха да струпват военни части в близост до границата на Хонконг. Вестник, близък до държавното управление, написа, че правителството „никога няма да позволи екстремистката опозиция и Западът да привлекат Хонконг в антикитайския лагер, нито ще позволи на града да изпадне в продължителен хаос или да стане база на Запада за разрушаване на устоите на политическата система на Китай“.

Въпреки предупрежденията през уикенда се очакват нови масови протести.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG