Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп призова Си Цзинпин да се срещне с протестиращите в Хонконг


Китайските военни в близост до Хонконг
Китайските военни в близост до Хонконг

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова лидера на Китайската народна република Си Цзинпин да се срещне лично с протестиращите в Хонконг, предаде Ройтерс. Според американския държавен глава подобно действие ще доведе до спадане на напрежението, което в последните месеци е обхванало специалния административен район.

"Ако президентът Си се срещне пряко и лично с протестиращите, би настъпил щастлив и разумен край на проблема с Хонконг. Не се съмнявам в това!", написа в Туитър Тръмп.

В четвъртък президентът на САЩ предложи „лична среща“ на китайския си колега, за да бъде обсъдена кризата в Хонконг. Тръмп също така постави мирното разрешаване на въпроса като условие за успешното развитие на течащите търговски преговори между Вашингтон и Пекин.

Тази седмица протестиращите за няколко дни блокираха летището на специалния административен район. Те продължават демонстрациите си против замразения от местното правителство проектозакон за екстрадиция в континенталната част на Китай. Междувременно властите от Пекин реагираха като започнаха да струпват военни части в близост до границата на Хонконг. Вестник, близък до държавното управление, написа, че правителството „никога няма да позволи екстремистката опозиция и Западът да привлекат Хонконг в антикитайския лагер, нито ще позволи на града да изпадне в продължителен хаос или да стане база на Запада за разрушаване на устоите на политическата система на Китай“.

Въпреки предупрежденията през уикенда се очакват нови масови протести.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG