Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДАНС получава достъп до данните на ученици и студенти, за да следи за радикализация


Според Деница Сачева и в момента ДАНС има достъп до информацията, но той е децентрализиран и безконтролен
Според Деница Сачева и в момента ДАНС има достъп до информацията, но той е децентрализиран и безконтролен

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) ще получи непрекъснат достъп до информационните системи на образователното министерство, за да следи за радикализация сред учениците и студентите. Това съобщи зам.-министърът на образованието Деница Сачева пред БНР.

„Експертите по сигурността изнесоха данни, че възрастта за радикализация спада от 15-16 до 12 години. Смисълът на това е да има по-голямо взаимодействие по отношение на превенцията“, коментира Сачева.

Според нея е необходима по-добра комуникация между образователното ведомство и службите за сигурност, тъй като радикализацията сред младите хора нараства.

Зам.-министърът обяви още, че и в момента ДАНС има достъп до информацията, но той е децентрализиран и безконтролен, което ще се подобри с нововъведението. Тя също така гарантира, че всички действия, в рамките на процеса, ще бъдат регламентирани.

Преди седмица за обществено обсъждане бе публикувана инструкция, според която агенцията ще може непрекъснато да проверява данните на деца от предучилищна възраст, ученици и студенти. В мотивите не бе посочено каква е целта на достъпа на ДАНС до тази информация.

В интервюто си пред БНР Сачева припомни и за случая с пловдивският ученик, който бе задържан заради подготвяне на самоделни бомби и подозрения, че е вербуван от териристичната организация „Ислямска държава“. Според нея това е пример за риска, идващ от неограничените възможности на децата да комуникират с непознати във виртуалното пространство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG