Връзки за достъпност

Извънредни новини

БАБХ със спешни поръчки за направени разходи в разгара на чумата по свинете


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е обявила няколко спешни обществени поръчки за покриване на разходи по загробване на умъртвени заради чумата по свинете животни.

Повечето от процедурите са от началото на август на обща стойност няколко милиона лева, а заради спешността на ситуацията те са били направени с пряко договоряне, съобщи „Сега“.

Поръчките са били дадени на големи свинекомплекси, но от вестника посочват, че въпреки че са били бързи, те са били дадени доста след началото, а в някои случаи дори и след края на умъртвяването на животни в съответните региони.

Четири от поръчките са за областите Велико Търново, Русе и Силистра, а общата им стойност е 5.1 млн. лева. По тях са предвидени и допълнителни пари за дезинфекцията на стопанствата извън свинекомплексите, а бенефициент е една и съща фирма – „Биоконтрол Корпорация“, като стойността на поръчката е 1.3 млн. лева.

Заради сключени договори за изгаряне на животински отпадъци срещу БАБХ бе започната проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацров. Повод за нея стана разследване на Генка Ширкерова и „Антикорупционен фонд“, което показа, че от март 2018 г. до началото на август от агенцията са похарчили близо 30 млн. лева, а парите са отишли само в две фирми, които разполагат единствено с мобилни инсинератори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG