Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой ще снабдява затворите с храна? Едни 34 милиона и едно предизвестено уволнение


Данаил Кирилов (вдясно) отрече на 5 юли пред представители на протестиращите надзиратели заместникът му Николай Проданов да е притискал Васил Миладинов сам да напусне.
Данаил Кирилов (вдясно) отрече на 5 юли пред представители на протестиращите надзиратели заместникът му Николай Проданов да е притискал Васил Миладинов сам да напусне.

През последния месец и половина Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), която отговаря за всички места за лишаване от свобода към Министерството на правосъдието, на практика функционира без титулярен ръководител. Причината е, че главният ѝ директор Васил Миладинов първо бе в болничен, а от 31 юли е временно отстранен, тъй като срещу него тече дисциплинарно производство.

Точно в този период бе прекратена най-голямата обществена поръчка, обявявана в последните години от ГДИН. Става въпрос за доставка на хранителни продукти на едро за 12-те затвора в страната за следващите 4 години. Прогнозната стойност на поръчката е над 34 млн. лв. без ДДС.

Официално, между двете неща няма връзка. Миладинов бе нарочен за освобождаване от правосъдния министър Данаил Кирилов с лаконичното обяснение, че ГДИН има нужда от „затягане на дисциплината“ и „преодоляване на някои вероятно корупционни практики“. Примери обаче не бяха посочени.

Поръчката за хранителни продукти на едро пък бе прекратена с аргумента, че от общо петима участници в процедурата са отстранени четирима. А това „поставя възложителя в хипотезата, при която може да сключи договор при най-неизгодни условия без това да може да се установи чрез сравняването на поне две или повече подходящи оферти“.

Няколко съвпадения за няколко дни

Връзка между случващото се с Миладинов и съдбата на въпросната процедура обаче се забелязва в думите на самия правосъден министър Данаил Кирилов. На 3 юли той анонсира пред журналисти предстоящото освобождаване на главния директор на ГДИН, но не спомена причините за това свое решение.

"Имаме висяща процедура, която е напът да се провали"

На следващия ден, 4 юли, Кирилов каза нещо конкретно: „По отношение на проведени процедури за възлагане на обществени поръчки – имаме неуспешни процедури. Имаме интервал от време, в който имаме допълнително изпълнение към предходен договор за доставка на храни. Имаме висяща процедура, която е напът да се провали.“

Министърът не уточни коя процедура има предвид, но само ден по-късно, на 5 юли, в ГДИН бяха отворени офертите именно по поръчката за над 34 млн. лв. Следваше уикенд, след който на 8 юли същата процедура бе прекратена. Кирилов досега не е коментирал това съвпадение във времето.

Възниква обаче въпросът – ако министърът е визирал именно конкурса за доставка на храни за затворите, каква е вината на Миладинов за това, че повечето кандидати не са отговаряли на условията?

Възниква и друг въпрос – защо министърът анонсира освобождаването на ръководителя на дирекцията, възложител на тази поръчка, близо 4 седмици преди да образува дисциплинарно производство срещу него, което би трябвало да търси нарушения?

Още една ключова кадрова промяна

Успоредно с тези събития в ГДИН се случва и нещо друго, което добавя аргументи в подкрепа на впечатлението, че предварително обявеното освобождаване на Миладинов е свързано именно с поръчката за храните в затворите.

Непосредствено преди отварянето на офертите на кандидатите в конкурса на 5 юли, чрез преразпределяне на щатни бройки от началническия пост в отдел „Финансово-ресурсно осигуряване“ (ФРО) в ГДИН е махната Нина Димитрова. Именно тя открива обществената поръчка за над 34 млн. лв. на 18 октомври миналата година. Постът ѝ временно е поет от Даниела Йорданова, която отваря офертите и след това прекратява процедурата.

По този повод Свободна Европа отправи следните писмени въпроси до правосъдния министър чрез ведомствения пресцентър:

- „Има ли връзка анонсираното от г-н Кирилов на 3 и 4 юли тази година предстоящо освобождаване на г-н Миладинов с горепосочената обществена поръчка?

- Има ли връзка процедурата по тази обществена поръчка със смяната на комисар Нина Димитрова с главен инспектор Даниела Йорданова като началник на отдел ФРО в ГДИН?

- Какви са официалните причини за смяната на г-жа Димитрова с г-жа Йорданова?“

От министерството обаче отговориха единствено, че срещу Миладинов е образувано дисциплинарно производство, като „предметът и резултатите от проверката ще бъдат обявени след приключването ѝ“.

Мълчалив отказ на запитване по ЗДОИ

Подобно засега е поведението на ръководството на ведомството и по отношение на въпросите, отправени със заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ). Оттам поискаха от министър Кирилов и заместника му, отговарящ за ГДИН – Николай Проданов, да обяснят причините за предварително анонсираното освобождаване на Миладинов.

"Мотивите Ви за уволнение на главния директор кореспондират ли с ангажименти, зависимости"

„Намерението, мотивите, основа на волеизявлението Ви за уволнение на главния директор на ГДИН, кореспондират ли с желанието Ви (поети ангажименти, зависимости), по отношение на възлагането и контрола на други лица, субекти, заинтересовани страни и свързани такива по Закона за обществените поръчки“, попитаха от ССЗБ Кирилов още на 4 юли.

Към Проданов бе зададен подобен конкретен въпрос: „Имате ли участие и ангажимент/и (изпълнение на сделка, поръчки) за назначаването на нов конкретен главен директор на ГДИН, кой, коя?“ Отговори в 14-дневния законов срок не последваха.

Проданов бе попитан публично и дали е упражнявал натиск върху Миладинов сам да напусне поста си или да се съгласи да бъде понижен. Кирилов отрече от негово име след общия протест на полицаи, пожарникари и надзиратели за увеличаване на почасовото възнаграждение за нощен труд.

Източници от правосъдното министерство, пожелали анонимност, обаче твърдят пред Свободна Европа, че подобни разговори са водени с Миладинов и причината за тях е именно развоят на процедурата за доставка на храни в затворите.

Жалба в КЗК срещу прекратената процедурата

След като директорът на ГДИН излиза в болничен (часове преди Кирилов да обяви на 3 юли, че възнамерява да го освободи – б.а.), а началничката на отдел ФРО е заменена чрез преразпределяне на щатове, са отворени офертите на 5 фирми.

Става въпрос за ГДЗЗД „Петров Комерс и Ко 2018“, „Фууд Деливери Експрес“ ЕООД, „СТЕЛИТ 1“ ЕООД, ДЗЗД „Чех Груп“ и ДЗЗД „Храни 2018“. Първите четири са отстранени, защото те или техни подизпълнители не отговарят на различни условия. Така в процедурата остава само ДЗЗД „Храни 2018“. Именно тя в момента обжалва прекратяването на процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

"Необходимо е процедурата да бъде проведена в конкурентна състезателна среда"

„Необходимо е процедурата да бъде проведена в условията на осигуряване на конкурентна състезателна среда, което предполага участие и класиране на по-широк кръг лица, които разполагат с капацитета и възможностите да изпълнят обществената поръчка“, мотивира се Даниела Йорданова, която сменя в последния момент Нина Димитрова.

От решението на новата временна началничка на отдел „ФРО“ в ГДИН не става ясно защо успешното преминаване през всички кръгове на конкурса от една фирма не се зачита за легитимно. Още повече, че това не е прецедент.

Само 6 дни по-рано, на 2 юли, зам.-директорът на ГДИН Ивайло Йорданов възлага обществена поръчка за доставка на ободряващи напитки за 263 000 лв. на фирма, която е единствен участник в съответната процедура – „НОВЕ ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД.

В очакване на мотиви за вече ясно решение

Данаил Кирилов вече нееднократно декларира, че ще представи мотиви за намерението си да освободи Васил Миладинов. Каквито и да са те обаче, трудно ще разсеят впечатлението, че евентуалното му уволнение е предизвестено много преди образуването на проверката, чиято цел явно е да намери необходимите формални основания.

Не ясно и как ръководството на правосъдното министерство ще успее да опровергае съмненията, че случващото се по върховете на ГДИН има отношение към хода на една конкретна обществена поръчка. Която въпреки големия си размер, не е разделена на обособени позиции, каквато е обичайната практика.

Официалната причина за това е, че така се гарантира „оптимален резултат и предотвратява евентуален риск от разминаване в единичните цени на доставяните хранителни продукти, което от своя страна ще осигури равнопоставеност в левовата равностойност на хранодните на всички лишени от свобода“.

Освен това обаче се гарантират и големи приходи на една конкретна фирма и нейните партньори в следващите 4 години. Независимо от политическата ситуация в този бъдещ период. Въпросът е – коя ще бъде тя и зависи ли ръководният пост в ГДИН от избора ѝ?

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG