Връзки за достъпност

Извънредни новини

25 стотинки на час. Полицаи и надзиратели поканиха властта да поработи нощем


Протестиращите служители в МВР и затворите искат десетократно увеличение на почасовата ставка за нощен труд
Протестиращите служители в МВР и затворите искат десетократно увеличение на почасовата ставка за нощен труд

14.00 часа. Температурата е над 30 градуса. Няколко стотин човека изпълват площадчето пред втората сграда на парламента, известна като бившия Партиен дом. Повечето от тях са служители на вътрешното министерство, но има и няколко десетки техни колеги от системата на затворите.

Навръх 140-годишнината от създаването на МВР, поводът, по-който най-големият полицейски синдикат в страната (СФСМВР) е събрал част от членовете си далеч не е празничен. Заедно с част от пожарникарите и надзирателите в страната те искат увеличение на ставката за час нощен труд.

В момента тя е в размер на 25 стотинки, които протестиращите недвусмислено определят в лозунгите си като „евтин ад“. Настояват за десетократно увеличение до 2.50 лева на час плюс обвързването му с минималната работна заплата.

Засега сигналите от властта не са особено опитимистични. Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че принципно подкрепя исканията, но „всичко е въпрос на финансови възможности, така че мисля за следващия бюджет“.

В опит да привлекат вниманието на правителството протестиращите приканиха членовете на Министерския съвет да прекарат поне едно нощно дежурство с избран от тях полицейски патрул.

„Да вземат да дойдат да изкарат едно дежурство с нас. Дори и без да работят. За да видят за какво става въпрос”, провиква се от импровизираната трибуна на стълбите пред бившия Партиен дом председателят на СФСМВР Валентин Попов с уточнението, че поканата му не се отнася за премиера Бойко Борисов и министър Маринов, които имат ясна представа.

„Настояваме за увеличение на минималното възнаграждение за всички, които полагат нощен труд. Искаме сериозно увеличение на минимума, който не помръдва повече от 10 години и е в размер на унизителните 25 стотинки“, добавят от синдиката, чийто искания се подкрепят и от медицинските работници.

От съсловната организация на служителите в затворите (ССЗБ) отправят същия призив. Те обаче имат и друго искане – правосъдният министър Данаил Кирилов да даде ясни отговори на въпросите свързани с анонсираното от него освобождаване на ръководителя на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ Васил Миладинов.

Поемал ли е ангажименти пред някого за тази кадрова промяна, свързана ли е тя с лични интереси към конкретни обществени поръчки и упражняван ли е натиск върху Миладинов сам да напусне или да бъде понижен? Това са част от питанията, официално отправени към Кирилов.

След края на протеста на Ларгото, правосъдният министър се срещна с част от надзирателите пред ведомствената сграда и ги покани на официална среща във вторник. Подобно на предните два дни, той отново отказа да сподели мотивите за подготвеното освобождаване на Миладинов, но категорично отрече върху него да е упражняван натиск, включително от зам.-министър Николай Проданов.

Преди ден Данаил Кирилов отправи недвусмислено предупреждение към подчинението си, че ако от „социални“ исканията им станат „персонални“, други структури в правосъдното министерство можело да се възползват от „икономисаните средства“. В петък той не изясни пред подчинените си какво точно е имал предвид.

Данаил Кирилов (вдясно) разговаря с част от протестиращите надзиратели
Данаил Кирилов (вдясно) разговаря с част от протестиращите надзиратели

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG