Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата дава 70 млн. лева за рекултивация на сметища, но общините не кандидатстват


Нено Димов
Нено Димов

В България има 116 депа за отпадъци, подобни на запалилото се сметище край Свищов, които са затворени, но трябва и да се рекултивират. За целта държавата е отпуснала тази година 70 млн. лева, но засега общините не са активни при подаването на заявления да участват в програмата. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред бТВ.

Коментарът на Димов идва на фона на обявеното бедствено положение в Свищов заради пореден пожар в местното сметище. То се запали за пръв път миналата седмица. Преди седмица се запали и депо за отпадъци под един от мостовете на магистрала „Струма“, която ще остане затворена за поне месец и половина заради повредите.

Димов уточни, че за пръв път държавата отделя пари за рекултивация на сметища. Средствата трябва да се използват за засипване на терените с пръст, като по този начин няма да се позволи избухването на пожар. До момента обаче активността сред общините била много ниска, като министърът си обясни това с наближаващите местни избори.

"До момента имаме останали 55-56 млн. лева, тъй като само 31 общини са кандидатствали по програмата за рекултивация на депата", каза Димов, като уточни, че за над 80 сметища все още никой не е кандидатствал да ги рекултивира. По думите му програмата ще продължи до края на 2020 г., като за тогава е поставен срок всички подобни сметища да бъдат рекултивирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG