Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дорейд Ал Хафид, който тръгва отново по Пътя на коприната


Дорейд Ал Хафид
Дорейд Ал Хафид

Той е на 45 години и а по произход е българо-иракчанин. Дипломиран журналист от Софийския университет, но учил в Ирак, Австрия, Франция и Германия. За България казва, че е хубаво място за връщане. Казва се Дорейд Ал Хафид и завърнал се отново в страната открива в София изложбата на съвременни ирански и български творци, която е нарекъл "Отдаденост".

"Отдаденост" е колективна изложба на 15 съвременни ирански и български автори, чиято експозиция изследва и цели да преодолее множество (формални) граници: тези между занаят и изкуство, между традиционно и съвременно, границите на позволеното, границите, изтъкани от предразсъдъци, границите на любовта", казва Дорейд.

"Всъщност, това е първата седмица на новия ми проект, като формалното му начало ще бъде изложбата", продължава той. "Става въпрос за дълго пътуване, на етапи по стария Път на коприната. Целта е да се изследва потенциалът на възможностите, които той крие и днес. Дори ако щете в контекста на новия мега китайски проект, с всичките му отлики – положителни и отрицателни", обяснява журналистът на свободна практика.

Идеята му е на всеки няколко месеца да посещава различна държава от Пътя на коприната и откривайки съвеременните ѝ артисти, да ги показва в България. Амбицията на Дорейд Ал Хафид е да прави по две или три изложби на година.

А защо това ще се случва в София, Дорейд обяснява отново с историята на Пътя на коприната: "Целта е София да бъде тематизирана като кръстопът на култури. Съвсем близо до храма "Св. Седмочисленици" е бил единият хан – Керван сарай – една от последните спирки на камилските кервани".

Обяснява и защо избира първата изложба от поредицата да е посветена на Иран. "Баща ми е от Ирак. Имам отношение към Изтока. Израснах по време на ирано-иракската война. Бил съм в абсолютна пропаганда, чиито митове исках да развенчая сам", разказва Дорейд, който преди 11 години отива в Иран и остава там 2 месеца.

"Бях впечатлен от традиционните занаяти. А сега търсих неща със съвременно звучене и визия. Нещото, което открих, е развитата сцена за съвременно изкуство. А то в Иран е на ръба между изкуство и занаят. Има много западни белези на съвременно изкуство, но не къса и с миналото."

По думите му тази държава е изтъкана от противоречия. Едновременно има авторитарен режим и се случват неща на културната сцена, които дори в нашия контекст биха звучали провокативно.

Дорейд е роден в София. Учи част от средното си образование в Ирак. Завършва журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Впоследствие следва икономика в Германия, а магистратурата му е "Интеркултурна комуникация", която следва в Германия и Франция.

При едно от завръщанията си в България и последвалия престой тук създава независимия радио проект "Землянка", който съществува от 2009 до 2014 година. През него Дорейд популяризира музиката на Изтока.

На въпрос как ще финансира новия си проект и всичките предстоящи пътувания, той пояснява: "Идеята е и чисто практична – тръгваш по Пътя на коприната и в държавите, които посещаваш, носиш български стоки, а в България – чуждестранни. Съвсем като Пътя на коприната. Това е част от проекта".

XS
SM
MD
LG