Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четири станции за измерване на радиация в Русия замлъкнаха след взрива в Северодвинск


Взривът на 8 август е станал на военен полигон край село Ньонокса
Взривът на 8 август е станал на военен полигон край село Ньонокса

Четири от шестте станции за измерване на нивото на радиация в Русия спряха да предават данни за различен период от време след експлозията край град Северодвинск, след която беше отчетено повишаване на радиационния фон в региона.

Това съобщи базираната във Виена Организация по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Това предизвиква подозрения, че Русия е въздействала на станциите, за да скрие възможно най-много детайли за инцидента, смятат експертите във Виена. По-късно беше съобщено, че две от станциите отново работят.

Междувременно от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха, че в България няма повишени нива на радиация в следствие на взрива на ракетна площадка близо до руския град Архангелск.

"Никакво повишаване на нормите не е засечено на територията на нашата страна, още повече, че не сме получавали от съседни страни данни за увеличени нива на радиация. Всъщност трябва да ви кажа, че обработката на всички тези данни се извършва от нашата Агенция за ядрено регулиране, която участва в световния обмен на подобен тип информация. За България не са отчетени такива нива. Моделите показват, че такъв облак няма да мине над България", коментира главен комисар Николай Николов, цитиран от БНР.

На 8 август експлозия на военен полигон край град Северодвинск отне живота на петима инженери. По официална информация те са били служители на руската държавна компания "Росатом", участвали в изпробването на ново оръжие.

В деня на инцидента нивото на радиация в града се е повишило между 4 и 16 пъти, съобщи Северното управление по хидрометеорология и мониторинг на околната среда на Русия пет дни след инцидента. Първоначално беше съобщено, че няма повишаване на радиационния фон.

Не е ясно какво точно е било оръжието, което е изпробвано. От „Росатом“ съобщиха, че става дума за „реактивен двигател с течно гориво“, а експлозията се е случила „при работа с изотопни източници“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG