Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон: Няма връщане на Русия в Г-8 без решаване на кризата в Украйна


Президентът на Русия Владимир Путин заедно с френския си колега Еманюел Макрон
Президентът на Русия Владимир Путин заедно с френския си колега Еманюел Макрон

Връщането на Русия в групата на страните от Г-7 без разрешаване на кризата в Украйна ще бъде „стратегическа грешка“ и би било проява на „слабост“. Това заяви президентът Еманюел Макрон няколко дни след срещата си с Владимир Путин, на която бе обсъдено евентуалното завръщане на страната сред групата на най-развитите в света.

„Това ще бъде стратегическа грешка за нас и благославяне на тези времена на безнаказаност“, каза Маркон като добави, че е необходимо на Москва да бъдат поставени условия.

Русия бе изхвърлена от групата на страните от Г-8 след инвазията и анексията на украинския полуостров Крим през март 2014 г. Кремъл също така подкрепя и сепаратистите в Източна Украйна в конфликт, довел до смъртта на 13 хил. души от април 2014 г. насам.

Според френския държавен глава, след като причината за изхвърлянето на Русия е била кризата в Украйна, то нейното решаване е незаобиколимо условие за връщане назад. Макрон бе подкрепен и от германския канцлер Ангела Меркел и министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън.

Джонсън от своя страна припомни и случая с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия преди година в Солсбъри.

„Като вземем предвид случилото се в Солсбъри, употребата на химическо оръжие на територията на Великобритания, продължаващата нестабилност, гражданската война в Украйна, както и провокациите от страна на Русия там, но и на още много други места по света, все още не може да става дума за връщане на страната сред Г-7“, каза Джонсън.

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви в подкрепа на завръщането на Русия в групата на най-развитите държави по време на следващото събитие на групата, което ще се проведе на американска земя. Според него групата трябва да е Г-8, защото много от обсъжданите неща са „свързани с Русия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG