Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Един човек монополизира пазара на ток". БСП сезира прокуратурата за Ковачки


Христо Ковачки
Христо Ковачки

БСП ще внесе сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на дружества, свързани с Христо Ковачки. Това обяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

През юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на електрическата енергия в цяла Европа "при положение, че имаме възможности да произвеждаме два пъти повече отколкото потребяваме, посочи Добрев.

"Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска ел. енергия, плаща по-ниска цена на тока, отколкото производителят на банички отсреща до Съдебната палата", коментира Добрев. Според него "в България има един човек, който в продължение на две години стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество".

Преди два месеца работодателските организации сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че свързани с Ковачки дружества - производители на ел. енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение.

Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с електроенергия с един търговец. "Пет търговеца на три сесии на българската борса за енергия са изкупили цялата свободна ел. енергия от АЕЦ "Козлодуй", посочи заместник-председателят на БСП.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да започне разследване на производители и търговци на електроенергия, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, за които бизнесът твърди, че манипулират борсовия пазар на ток и се облагодетелстват от това.

Според КЗК компаниите, срещу които е сигналът, не са на Ковачки, а на различни лица, стоящи зад сейшелски офшорки. Поради тази причина според антимонополната комисия не може да се говори за злоупотреба.

Комисията е поискала от работодателите да отговорят на въпроси за спецификата на този вид пазар, стана ясно от писмо на Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ), изпратено до медиите. Организацията определя това като "недопустимо" и изтъква, че това е работа на институциите.

Свързвана с Христо Ковачки фирма е сред подалите заявление за участие в строежа на АЕЦ "Белене".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG