Връзки за достъпност

Извънредни новини

Милица Джанджова, която връща живота в български села


Милица Джанджова
Милица Джанджова

Топла баница, изтегнат в обедна дрямка котарак и жена, която бродира шевица на чардак. Това са първите впечатления на Милица Джанджова от срещата ѝ с баба Танче и дядо Васил в село Челопек, Врачанско. Те са нейните домакини при участието ѝ в “Резиденция Баба” през 2016 г.

Сега младата жена е координатор на инициативата на “Фабрика за идеи” и помага на петата поредна група от младежи да се докоснат до живота на село и да вдъхант живот на малките населени места. Групата от 20 резиденти ще бъде в понеделник, 26 август, в селата Кошава, Неговановци и Синаговци край Видин, където ще прекара три седмици в домовете на възрастни хора.

Милица попада на инициативата случайно. “През една лятна ваканция, когато бях на морето, съвсем случайно попаднах във Фейсбук на обявата за “Резиденция Баба”, която търси младежи да живеят един месец на село”, разказа тя пред Свободна Европа.

“Понеже много обичам българското село - аз самата имам село, в което много често си ходя - реших, че мога да отида да поживея за месец в някое друго село и да бъда полезна на местните хора. Да науча повече за българския фолклор и традиции и да дам своя принос на място, което наистина има нужда.”

Тя кандидатства на сайта на “Фабрика за идеи”, явява се на интервю и накрая е одобрена. “Екипът се свърза с мен с предложение да се включа в инициативата и аз, разбира се, на драго сърце приех да замина за месец в село Челопек.” Там Милица прекарва три седмици заедно с още четирима млади хора. В рамките на инициативата те получават възможност да се запознаят с местните традиции и да помогнат за запазването им и за развитието на селата.

Освен в домакинството на баба Танче и дядо Васил, Милица заедно с другите младежи, изпратени в селото, се включват в редица инициативи. “Почиствахме градинки, реновирахме един младежки клуб, направихме възстановка на традиционна седянка. По този начин бяхме една сплотяваща сила в селото. Местните жители бяха изключително щастливи, че едни млади хора имат интерес към техния живот, към историите им и към опазването на културното им наследство”, разказа тя в телефонно интервю.

“Нашата цел е да бъдем в села, които имат реална нужда. Стараем се инициативата да бъде на национално ниво, да включваме все повече и повече села от различни региони на България.” От първото издание на инициативата през 2015 г. Тя се е провеждала в обезлюдяващи се села в Родопите, Врачанско, общините Гоце Делчев и Карлово. Работата на младежите в селата обаче не се ограничава само в триседмичния им престой там.

“Една от основните цели на “Резиденция Баба” е като оценят ресурсите във всяко едно населено място, младежите да имат възможност да работят по по-дълготрайни проекти, които са свързани с дългосрочното подпомагане и развитие на селата.”

Такива примери през годините има много. Бивши резиденти в Дряново организират запис в професионално студио на известните Дряновски баби и издават диск с песните им. “Те са едно изчезващо културно наследство и чрез издаването на диск всеки може да се докосне до изкуството им и да подпомогне финансово техните участия по фестивали”, обясни Милица Джанджова.

Освен това резидентите възстановяват стара фурна, създават лятна академия за деца и организация, която прави традиционни сватби - “Нишан”. “Резиденция Баба” организира и тиймбилдинги, в рамките на които екипи на компании могат да преживеят “кратък формат”, който включва приготвяне на зимнина с местните хора, доброволчески акции в селата. Прави се и т. нар. "Баба кетъринг", който дава възможност на възрастните жители да демонстрират кулинарните си умения.

След като приключва престоя ѝ в село Челопек, самата Милица, която се занимава и с фотография, се връща, за да направи изложба там. Именно тогава тя получава предложение от екипа на “Фабрика за идеи” да се включи по-дълготрайно в инициативата. В началото на 2017 г. тя става член на екипа и в момента е координатор на инициативата “Резиденция Баба”.

Преди това Милица Джанджова е завършила бакалавърска степен по Стопанска логистика и магистърска по Транспортен мениджмънт и логистика. Работила е по специалността си в големи частни компании. Тя е на 30 години и е родена в София, но е прекарала всички летни ваканции на село, при своите баба и дядо. Именно така се заражда обичта ѝ към селския начин на живот.

Освен професионално развитие, участието ѝ в “Резиденция Баба” дава на Милица “прекрасното приятелство” с баба Танче и дядо Васил. “Те са ми като второ семейство, ходим си на гости, виждаме се по празници, чуваме се по телефона”, разказа тя.

Работата ѝ и дава и удовлетвореност. “Общуването с хората, това да бъдеш истински полезен, да правиш нещо, което обогатява теб, но обогатява и другите, е нещо, което истински ме привлича.”

XS
SM
MD
LG