Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Той е с няколко образования и хиляди награди.“ Борисов защити назначаването на Пламен Георгиев за консул


Премиерът Бойко Борисов по време на откриването на нови производствени мощности в Костинброд
Премиерът Бойко Борисов по време на откриването на нови производствени мощности в Костинброд

Премиерът Бойко Борисов защити назначаването на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за консул във Валенсия. Изказването му беше в отговор на критика на президента Румен Радев, който попита на годишнината от боевете на връх Шипка „Кое налага министър-председателят да крие толкова далеч Пламен Георгиев?“

„Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика”, каза Борисов по време на откриването на разширение на завода на „Кока-Кола“ в Костинброд.

Попитан дали нивото на владеене на испански език на Георгиев е достатъчно, премиерът отговори, че новият консул има „достатъчна езикова подготовка“. В своето CV Георгиев беше посочил като ниво на владеене на испански език А2, което според Общата европейска езикова рамка значи, че човек, който владее езика на това ниво, може да разбира елементарни текстове, свързани с всекидневието, и да води кратки разговори в ежедневни ситуации.

„Взехме решение. Изпратихме го консул. Хиляди такива консули има“, каза Борисов. Той допълни, че “това е някаква поръчка” и даде да се разбере, че е на откриването на нова производствена мощност и според него такива въпроси са неуместни.

Пламен Георгиев беше назначен за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество при съдзаването ѝ. След като стана ясно, че не е декларирал терасата на апартамента си в София, той излезе в отпуск. Проверката срещу него приключи без да бъде открито нарушение. След това обаче той подаде оставка, приета от напрамента в същия ден (31 юли).

Пет дни по-късно Прокурорската колегия на ВСС се събра извънредно, за да уважи единодушно молбата му да се върне като редови обвинител в специализираната прокуратура. На 9 август обаче Министерският съвет реши на свое закрито заседание да го назначи за генерален консул във Валенсия. Срещу назначаването му беше инициирана подписка от от българи в Испания, в която участват над 1400 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG