Връзки за достъпност

Извънредни новини

Консул вместо прокурор. Правителството изпрати Пламен Георгиев във Валенсия


Пламен Георгиев
Пламен Георгиев

Доскорошният председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев няма да се върне на работа в специализираната прокуратура, където бе възстановен от ВСС на 5 август.

Това става ясно от решение на Министерския съвет, взето 4 дни по-късно, с което Георгиев е назначен за генерален консул на България във Валенсия. Той заменя на поста Цветелин Цолов и ще отговаря за автономните области Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови.​

В отговор на запитване от БНР, от външното министерство заявиха, че до момента Георгиев е работил "изключително добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби". Освен това владее испански език.

От Външно уточняват и, че досегашният ни консул във Валенсия Цветелин Цолов ще ръководи консулството на България в Барселона, чието официално откриване предстои.

Законът за дипломатическата служба допуска за ръководители на задгранични представителства да бъдат назначавани хора извън кариерата, ако става въпрос за "изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България".

Георгиев подаде молба за възстановяване в спецпрокуратурата веднага, след като оваканти ръководния пост в КПКОНПИ на 31 юли. Въпреки че по собствените му думи назначената от държавното обвинение данъчна проверка на доходите му не е открила нищо нередно, той подаде оставка, за да не позволи "една "тераса", хиперболизирана до чутовни размери чрез тенденциозна кампания, дирижирана от засегнати от работата ми лица, да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ".​

Става въпрос за терасата с площ от над 180 кв.м в луксозния тризонет на Георгиев в столичния кв. "Гео Милев", която той не бе декларирал като имущество, твърдейки, че е обща част от кооперацията. Според район "Слатина" и вече бившия директор на "Общински строителен контрол" към Столична община обаче, терасата е негова собственост.

Същият извод може да се направи и от молбата за вписване на ипотеката му от Първа инвестиционна банка в Агенцията по вписванията, с която Свободна Европа разполага. В нея бе посочено изрично, че тризонетът разполага с „междинно ниво, на кота + 17.40 метра, със застроена площ от 16.08 кв.м., състоящо се от: галерия и баня – тоалетна и тераса – плосък покрив, с площ от 186.57 кв.м. при съседи: ул. „Проф. Георгие Павлов“, ул. „Калина Малина“, покривно пространство и двор“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG