Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата в Москва иска да отнеме децата на второ семейство, участвало в протестите


Хиляди бяха арестуваните в серията протести в Москва през август
Хиляди бяха арестуваните в серията протести в Москва през август

За втори път в последния месец прокуратурата в Москва иска да отнеме родителските права на двойка за това, че е довела децата си на протест.

Правозащитници обявиха, че прокурорът на "Никулински" район официално е поискал от съда да отнеме родителските права на Пьотр и Елена Хомски, които са били заедно с децата си на неразрешен протест срещу местната изборна комисия.

Според организацията "Извинение за протест", която ще защитава двойката в съда, Пьотр Хомски е бодигард на руския опозиционен политик Алексей Навални. Семейството и децата им са били заснети на видео по време на протеста.

Съдът в район "Никулински" е потвърдил, че има такъв иск и заседанието е насрочено за 2 септември.

Това е втори подобен случай. На 6 август градският прокурор на Москва поиска отнемане на родителските права на Дмитрий и Олга Проказови, защото са довели 1-годишния си син на неразрешен протест пред московското кметство на 27 юли.

Действието на прокурора предизвика остри критики от страна на жители на Москва и правозащитни организации в Русия.

В последните седмици в Москва се проведоха няколко разрешени и неразрешени протести с искане независимите и опозиционни кандидати да бъдат допуснати до участие в предстоящите местни избори.

Полицията задържа над 1300 души на 27 юли и над 1000 души на подобен протест на 3 август. Десетки участници в демонстрациите бяха глобени или получиха присъди за участие в неразрешен протест.

Няколко човека получиха наказателни обвинения за участие в "масови безредици" и "нападение срещу полицаи" и са задържани в ареста поне до 27 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG