Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Безделници, изроди и цигани“. Как кремълските медии описват протестиращите в Москва


Участничка на протеста в Москва на 10 август 2019 г. с лозунг "Върнете ни изборите"
Участничка на протеста в Москва на 10 август 2019 г. с лозунг "Върнете ни изборите"

Над 50 хиляди души участваха в протеста за честни избори на 10 август в Москва. Най-голямата опозиционна демонстрация от 2011 г. насам бе съпроводена от масови арести и полицейско насилие.

Кои бяха тези хора?

Зависи кого питате. Подкрепящите протестите ще ви кажат, че това са мирни граждани, които изразяват недоволство от поредното отстъпление от демокрацията в Русия – решенията на избирателните комисии да не регистрират много независими и опозиционни кандидати за местните избори на 8 септември.

Държавната телевизия и близките до Кремъл медии – от най-големите до най-малките – рисуват различна картина. Според тях протестиращите са татуирани младежи, изкуфели пенсионери, ЛГБТ активисти, комунисти, различни маргинални групи и чужденци, които имат задача да вредят на Русия.

„Безделници, изроди и цигани“ – така един руски сайт, който се нарича новинарска агенция, определи хората от последното шествие по проспект „Сахаров“. Заглавието в друг сайт съобщи, че „цигани, травестити и безделници превърнаха опозиционното шествие във фрийк шоу“.

По-големите медии бяха по-внимателни с думите, но посланието им също бе негативно – че демонстрантите са от кол и въже, които искат да подкопаят това, което президентът Владимир Путин нарича „традиционни“ руски ценности, да посеят хаос и да върнат Крим на Украйна.

Официалният правителствен вестник „Росийская газета“ публикува снимки на протестиращи с лозунги за революция, за връщането на прогонения олигарх и противник на Путин Михаил Ходорковски и за връщането на Крим под контрола на Киев. Вестникът наблегна на снимки на демонстранти със знамена с цветовете на дъгата, символ на движението за равни права на ЛГБТ хората.

„На протестите дойдоха повече хора, отколкото очакваха властите. Те се опасяват от разрастване“, казва Мария Снеговая от Центъра за анализ на европейската политика. Вероятно тези опасения са довели до усилията за дискредитиране на демонстрантите в държавните и прокремълските медии.

„Няма протести“

Едно от твърденията в репортажите на държавните медии бе, че младежите не са дошли да протестират на 10 август, а да видят изпълненията на своите любими музиканти. Някои публикуваха снимки само на тийнейджъри с боядисани коси, расти и татуировки.

Близкият до Кремъл вестник „Известия“ обяви, че основните говорители на протеста „не са политици, а музиканти“, но пропусна да отбележи, че повечето от политиците са в затвора. Много опозиционни политици, включително и недопуснатите до изборите, бяха арестувани в дните преди шествието. Полицията задържа и Любов Собол, която е основна движеща сила на протестите и също кандидат с отказана регистрация за изборите.

„Много от участниците признаха, че са дошли да чуят любимите си изпълнители“, написа „Известия“. Същото бе повторено във вечерните новини по държавните телевизии. „Повечето от хората на шествието не знаеха изобщо, че то е организирано от нерегистрирани кандидати под мотото „За честни избори“, написа „Росийская газета“.

„Това е класическа тактика, която е използвана много пъти. Властта се опитва да убеди обществото, че всъщност няма протести“, коментира политологът Татяна Становая от консултанската компания „R.Poitik“.

Държавният телевизионен канал „Россия 1“ започна репортажа си от протеста с кадри на рапъри, роми и ЛГБТ активисти. Водещият обяви, че протестиращите са довели техните възрастни родители и деца и че много от тях не са от Москва.

Снимките в близкия до властта таблоид „Комсомолска правда“ показваха протестиращи с украински, комунистически и ЛГБТ знамена, а видео репортажите се ограничиха до показването на етнически малцинства, възрастни хора и млади мъже с грим.

„С изненада видях хора от южните райони на страната, които изобщо не знаеха къде са. Някъде в тълпата чух да пеят цигани“, написа репортер на „Комсомолска правда“.

Социологически проучвания показват, че мнозинството от руснаците не искат нито революция, нито връщане на Крим на Украйна. 59% от руснаците имат негативно отношение към гей хората. Като се фокусират върху ЛГБТ активистите, държавните медии искат да обрисуват протестиращите като хора, които са против прословутите традиционни руски ценности“, обяснавя Снеговая.

Или пък „чужд заговор“?

В същото време не спират и усилията за представяне на протестите като чужд заговор. Притежаваната от Министерството на отбраната телевизия „Звезда“ се фокусира върху задържането на руска адвокатка с американски паспорт. Видео показва Татяна Бренник да обяснява на други задържани в полицейския бус да опишат всичко, което им е било отнето, в протокола, който ще им дадат да подпишат. Адвокатката им напомня също, че имат право да обжалват в рамките на 10 дни.

Видеото е публикувано от Антон Цаплин в руската социална мрежа „ВКонтакте“ с текст, че Бренник инструктира задържаните как „да заблудят полицията“ и „да избягат от отговорност“. Цаплин е лидер в Нижни Новгород на „патриотичното“ движение „Доброволно военно братство“. Той твърди, че е пътувал до Москва, за да посети концерта, което съвпада с тезата на властта, че повечето присъстващи са дошли заради изпълнителите.

Руски клиенти на Бренник я наричат „герой“. Тя е помагала на майки да върнат децата си от техни бивши съпрузи. „Тя е руски адвокат с над 20-годишен опит. Само защото е американски гражданин, жълтата преса я обвини, че е изпратена със задача да се намеси в изборите. Но всичко това е лъжа, изфабрикувана от полицията и медиите“, коментира под профила й във Фейсбук един от нейните клиенти.

XS
SM
MD
LG