Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще мине тихо и кротко". Как следващият шеф на КПКОНПИ може също да е с голяма тераса


Антон Славчев и Пламен Георгиев
Антон Славчев и Пламен Георгиев

Назначението на Пламен Георгиев за консул във Валенсия предизвиква въпроси не само за нивото на владеене на испански език. Все по-често управляващи и опозиция си задават въпроса кой ще заеме овакантения пост на ръководител на антикорупционната комисия КПКОНПИ (Комисия за предотвратяване на конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество). Изборът ще бъде направен от Народното събрание.

"Ще мине тихо и кротко", твърдят от ГЕРБ. Настроението в управляващата партия е "да не си отварят втори фронт", наред с избора на нов главен прокурор, който предстои непосредствено преди местните избори през октомври. В опозиционната БСП настроението е същото и казват, че засега не са мислили дали и кого да номинират за поста.

"Който и да искаме да издигнем – той няма да се съгласи, защото ще бъде похарчен като кандидат. С мнозинството на ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти", номинация на опозицията няма шанс", обсняват социалистите. "В този смисъл не сме в позиция да вдигаме много шум, защото едва ли ще имаме силна алтернатива. Тъй като силните не биха искали да участват в състезание, което е предрешено", допълват от "Позитано" 20.

Депутати от ДПС коментираха пред Свободна Европа, че не възнамеряват да издигат когото и да е било за поста в КПКОНПИ. От ДПС твърдят още, че са напълно съгласни с това, че около избора в комисията не бива да се вдига особено голям шум.

Два сценария

Сценариите за "тих" избор са два. Първият е с влизането в новия политически сезон да не се бърза за откриване на процедурата по избор за шеф на КПКОНПИ. "Има си заместник-шеф тая комисия – може да си работи така", обясняват от ГЕРБ.

Втората възможност е именно зам.-председателят Антон Славчев да бъде избран за председател и комисията да се попълни с още един човек.

Славчев обаче също си е купил голяма тераса. Тя е с площ 243 кв.м. и е разделена между него, жена му Зорница Тодорова и брат му Светослав Славчев. Според нотариалния акт тримата са платили 39 486 лв. Имотът се намира в сграда в столичния квартал „Хиподрума”. Тримата имат апартаменти в същия блок.

Сделките на Славчев

Сделките за апартамента на Славчев и терасата са сключени през 2010 и 2011 г., когато той работи в ДАНС. През март 2010 г. той придобива право на строеж върху 63 кв. м. Осем години по-късно декларира, че е собственик на апартамент със същата квадратура. Като цена на жилището в декларацията си е посочил само сумата, платена за правото на строеж – 18 600 лв. или по 151 евро на квадратен метър.

Година по-късно е закупена и остъклената тераса от 243 кв.м. срещу 39 486 лв. Посочената цена е 5 по-ниска от данъчната оценка на имота – 216 419 лв.

Терасата на Славчев и посочената ниска цена обаче не предизвикаха толкова голям отзвук в публичното пространство, както се случи с имота на бившия му шеф Пламен Георгиев. Затова управляващите и ДПС, независимо един от друг, смятат, че скандалът е "изчерпан".

Ако бъде застрашен имиджът на ГЕРБ

Все пак партията на Борисов предвижда вариант, в който скандалът да застраши имиджа й. По тази причина за поста се обмисля и резервен кандидат – директорът на главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски. Той обаче не е юрист по образование. Управляващите вече внесоха поправки в закона за КПКОНПИ, които ще позволят комисията да не се оглавява само от завършили право.

Депутати споделят неофициално, че не е изключено и главният прокурор Сотир Цацаров да получи комисията, след като бъде наследен в държавното обвинение от своя заместник Иван Гешев. Управляващите обаче твърдят, че подобен сценарий не им се вижда реалистичен, защото главният прокурор засега е демонстрирал други амбиции. Публикации досега свързват Сотир Цацаров или с посланическо място, или с възможността да оглави Инспектората към Висшия съдебен съвет, с което той ще има силно влияние върху магистратите.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG