Връзки за достъпност

Извънредни новини

От Агенцията по безопасност на храните в Бургас рекетирали повече от 3 години


Българска агенция по безопасност на храните
Българска агенция по безопасност на храните

Арестуваните в сряда служители от агенцията по безопасност на храните в Бургас са били част от организирана престъпна група, която е рекетирала местния бизнес. От официално съобщение на сайта на прокуратурата става ясно, че схемата се е случвала от 2016 г. насам.

По данни на прокуратурата служителите са искали суми между 400 и 900 лева от собствениците на местни бизнеси, като „системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители“. Разследващите споменават и за случаи, при които директорът Митев сам е спирал действащи разследвания като на място е оказвал въздействие върху подчинените си.

След обиските, проведени в сряда, от ГДБОП са иззели близо 25 хил. лева в различна валута, документи, мобилни телефони, както и други доказателства срещу престъпната група.

Ръководител на групата е шефът на местната структура на агенцията по храните в Бургас Георги Митев, който след задържането си е бил освободен срещу гаранция от 150 хил. лева. Участие са имали още четирима души, за които гаранциите са по 75 хил. лева.

В последните седмици това е поредното действие на прокуратурата срещу БАБХ. В началото на август главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на агенцията за сключени от нея договори за изгаряне на животински отпадъци. Причина за действията на Цацаров станаха разледване на Генка Шикерова и „Антикорупционен фонд“, което разследва съмнителните обстоятелства около възлагането на обществените поръчки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG