Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов на "ти" към фон дер Лайен. ДАНС и животът на тъмно


Boyko Borisov and Ursula von der Leyen in Sofia
Boyko Borisov and Ursula von der Leyen in Sofia

Добро утро,

Ето най-важното, което си струва да знаете до този час:

  • Предложение за още повече секретност на ДАНС
  • НАП оспорва наложената глоба

Новоизбраната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че Брюксел е "100 процента зад България", каквото и да значи това. Фон дер Лайен е на обиколка, в която изслушва кандидатите за еврокомисари и се запознава с очакванията на страните членки от нейния мандат. В четвъртък Борисов й говори на "ти" и я похвали, както се хвали дете: "Много хубаво си схванала", каза.

ДАНС, "Биволъ", хакерската атака на НАП, рекет по морето

Повече хора, повече пари, повече тайни. Отнася се за ДАНС. Правителството предлага законодателни промени, според които ДАНС ще може да засекретява делата си за 90 години, а не за 30, както е в момента. Проектът беше разкритикуван в четвъртък от Програма "Достъп до информация".

Международната неправителствена организация "Репортери без граници" призова френските власти да отхвърлят Европейската заповед за разследване на главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов. Тази заповед беше издадена от българската специализирана прокуратура, когато й се стори уместно да свърже Чобанов с хакерската атака на НАП.

НАП е оспорила глобата от 5,1 млн. лева, която й беше наложена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) заради хакерската атака. Агенцията възнамерява и сама да води съдебни дела срещу извършителите.

От пресата в Белгия разбираме, че кражбата на лични данни от НАП е засегнала и белгийски граждани, пише вестник "Сега".

Вчера стана ясно в какво са обвинени служителите от агенцията по безопасност на храните в Бургас, които бяха арестувани в сряда. Прокурорите твърдят, че те са рекетирали малките бизнеси с по 400 до 900 лева, като са извършвали фиктивни проверки на търговски обекти в Бургаска област.

И няколко препоръки

До дни излиза от печат новата книга на историка Димитър Луджев, министър на отбраната в правителството на Филип Димитров (1991-1992). Той определя прехода от комунизъм към демокрация като "договорен". Така се казва и книгата: "Договореният преход в България". Луджев говори за 90-те години в интервю за Илия Вълков в "Клуб Z".

Продължаваме темата, открита от оперната прима Дарина Такова: как стават преподаватели големите звезди? На този въпрос отговаря тук Симеон Пиронков-младши – преподавател по дирижиране в Музикалния университет във Виена.

Трамвай без ватман. Върви назад и всеки момент ще навлезе в оживено кръстовище. Намерил се е човек, който да скочи в празната кабина и да успее да спре една сигурна верижна катастрофа. Казва се Мануел Георгиев.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG