Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потънала преди 10 месеца ракета ли е причината за взрива в Северодвинск


Сателитни данни и други материали със свободен достъп сочат към взрив, който вероятно се е случил под водата или много близо до повърхността
Сателитни данни и други материали със свободен достъп сочат към взрив, който вероятно се е случил под водата или много близо до повърхността

Експлозията на 8-ми август в района на руския град Северодвинск, който уби 5 човека и стана причина за рязкото повишаване на радиация в района, може да е било в резултат на провалена акция по изваждането на потопена ракета от водите на Бяло море.

Документи, снимки, сателитни данни и други материали със свободен достъп, анализирани от екипа на „Свободна Европа“, сочат към взрив, който вероятно се е случил под водата или много близо до повърхността.

В дните след инцидента властите в Русия дадоха противоречива информация за това какво точно се е случило, колко са жертвите и откъде са се появили рекордните нива на радиация.

От изявление на президента Владимир Путин стана ясно, че са били тествани оръжейни системи.

В деня на експлозията от Министерството на отбраната заявиха, че в следствие на инцидента са загинали двама души, но не предоставиха допълнителна информация. Два дена по-късна от държавната компания „Росатом“ съобщиха, че петима нейни учени са загинали, докато са провеждали наблюдение на тест на „гориво с радиоактивни изотопи“.

Сред снимките и видеата, които „Свободна Европа“ публикува на 22 август има една, която показва две понтонни платформи, носещи се близо до изпитателната площадка във военната база Ньонокс. Върху тях могат да бъдат забелязани сини контейнери, който се появяват в промоционалните видеа и снимки на Министерството на отбраната при тестването на ракети. Тези снимки приличат много на подобни от Ньонокс, заснети през 2018 г. и такива от друга военна база, на която се подозира, че са били провеждани изпитания на захранваната с ядрено гориво ракета „Буревестник“.

Същите сини контейнери са използвани и от частна компания в Санкт Петербург, която твърди, че те са подходящи за „съхранение и транспортиране на твърди радиоактивни отпадъци“.

Няколко от снимките на платформите първоначално бяха качени в социалната мрежа VK в затворена група, озаглавена „Ньонокс в сърцето ми. Ето така изглежда смъртта“.

Местонахождението на платформите в момента е неясно, но се смята, че са силно засегнати от радиацията. Някои от тях се появиха по бреговете Двинския залив, което накара военните, а в последствие и командира на Ньонокс капитан Владимир Боси, да отправят предупреждения към населението да не ги доближава.

Сателитните снимки показват, че корабът Серебрянка, използван от „Росатом“ за превозване на радиоактивни материали, е бил в Двинския залив дни преди експлозията, а на самия 8-ми август е бил само на 4 км. от Ньонокс. След това плавателния съд е напуснал мястото и се е насочил към пристанището в Мурманск.

В региона на 13 август е бил засечен и втори кораб – „Звьоздечка“ .Той е оборудван с 2 крана, както и с два дистанционно управлявани подводни робота и се използва за издигане от дъното на потънала техника и спасителни мисии.

„Свободна Европа“ се натъкна и на руски форум, използван от риболовците в региона, в който се намира Ньонокс. В една от темите поне двама от потребителите пишат на 9-ти август, че в деня на експлозията са били провеждани операции по възстановяване на нещо, което те наричат „бойна глава“, загубена преди година на същото място.

Друг очевидец твърди, че е видял в залива няколко кораба и до единия от тях се чула експлозия и изригнал стълб вода с височина стотина метра.

Затова, че експлозията се е случила под водата, свидетелстват други думи на капитан Боси, който заявява пред местните жители:

„На 8-ми август хора се качиха на понтоните, след което всичко под тях избухна“, казва той.

Без предупреждение за тест

Една от причините, които правят ракетен тест малко вероятен, е липсата на предупреждение от страна на военните към авиацията, че в района ще бъдат провеждани изпитания. Отговарящите за въздушното пространство в Русия, САЩ и редица други страни, издават предупреждения за пилотите, които летят в регион, в който може да има потенциална опасност. Русия, почти винаги издава такива предупреждения преди големи ракетни изпитания.

Подобно предупреждение е било издавано и за района на Ньонокс, при предишен ракетен тест през октомври, на който отново присъства корабът на „Росатом“ – Сребрянка. За 8-ми август подобно предупреждение обаче няма, т.е. властите не са очаквали да създават опасност за авиацията.

По време на предишни военни изпитания жителите на Ньонокс са били предварително уведомявани и евакуирани по време на тестовете. Преди експлозията в началото на август подобна процедура не е имало, въпреки твърденията на властите, че става въпрос за тест на ракета. Това кара местните да подозират, че нещата не са точно такива, каквито им ги описват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG