Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев. Цивилен ще може да оглави военното разузнаване


Ветото на Радев беше преодоляно със 137 гласа "за", 57 "против" и шест "въздържал се"
Ветото на Радев беше преодоляно със 137 гласа "за", 57 "против" и шест "въздържал се"

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за военното разузнаване, които позволяват цивилен да оглави военното разузнаване. Гласуваха 197 народни представители, 134 бяха "за", 57 - "против" и шестима - "въздържал се", съобщи БТА.

Държавният глава наложи вето върху текстовете с аргумента, че възможността Служба "Военна информация" да се оглави от цивилно лице може да накърни политическия неутралитет, което е неизменно изискване към всеки военнослужещ от приемането до освобождаването му от военна служба. Ако ръководителят на Служба "Военна информация" е военнослужещ, през целия му професионален път за него ще важи забраната да членува в политически партии, движения или коалиции с политическа цел, а не едва от назначаването му на поста, изтъкваше се в мотивите на Радев.

Предложението за разрешаване цивилен да оглави служба „Военна информация” беше внесено от депутати от управляващата коалиция след като военната прокуратура съобщи, че води досъдебно производство срещу бившия шеф на служба „Военна информация” в Министерството на отбраната ген. Пламен Ангелов и настоящия ген. Светослав Даскалов.

Посочената причина беше нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Става дума за 504 разрешения за достъп до информация на НАТО и ЕС, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“, издадени от служител по сигурността на информацията в служба „Военна информация“, а не от ръководителя на службата, както е разписано в закона.

През 2015 г. възможност цивилен да ръководи военното разузнаване съществуваше, но тогава по предложение на БСП, подкрепено от ГЕРБ, бяха въведени промените, които сега отпадат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG