Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Щиковете на Съветската армия": Захарова обвини България, че пренаписва историята


Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова

"България се занимава с пренаписване на историята, говорейки за донесените от Червената армия т.нар. репресии, това е опасна тенденция". Думите са на говорителката на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова в интервю за ТАСС, предава БТА.

Повод за това е острата реакция на българското Министерство на външните работи, което припомни в позиция, че "щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“.

Повод за тази позиция стана организирана от посолството на Русия изложба "Освобождението на България", чието откриване е на 9 септември. България определи свързването на тази дата с думата "освобождение" като подкрепа за "съмнителна историческа теза".

Мария Захарова коментира темата във Владивосток на Източния икономически форум, в който участва и руският президент Владимир Путин.

"Ние прекрасно разбираме, че във всяка страна съществуват свои политически преференции и тенденции. Отчитайки, че това изявление бе направено по официална линия, нашето посолство реагира. Ние открито се изказахме, че е недопустимо да се изопачава историята."

"Това е абсолютно точен индикатор, че България пренаписва историята. Това е опасна тенденция, защото тя е противозаконна", казва още Захарова.

Междувременно посолството на Русия премахна от заглавието на изложбата израза "освобождението на България" и сега тя ще бъде открита под името "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG