Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Честит празник, неблагодарници!" Скулптор оцвети в червено водата в столичен фонтан


Водата във фонтана в Докторската градина осъмна оцветена в червен цвят
Водата във фонтана в Докторската градина осъмна оцветена в червен цвят

Водата в един от фонтаните в Докторската градина в столицата осъмна оцветена в червено. Върху бял чаршаф е изписано “9 септември 1944 г. Честит празник, неблагодарници”. Арт провокацията е дело на скулптора Андрей Врабчев. Пред Свободна Европа той коментира, че идеята му е да предизвика размисъл относно събитията, настъпили след тази дата. Той ги нарича “кървава баня" и смята, че датата не трябва да се крие зад маската на антифашистката борба.

В комунистическата историография датата 9 септември 1944 г. първоначално се определя като „народно въстание“. На тази дата е извършен военен преврат, свалено е правителството на Константин Муравиев, което управлява едва седмица. Още предния ден започва навлизането на червената армия на българска територия. На власт идва правителството на Отечествения фронт.

“Цялото българско общество трябва да е наясно с тази дата и случилото се след нея, защото не може да се постигне помирение между хората заради тези събития и винаги ще стои като някаква делителна линия”, коментира Врабчев.

Миналата седмица стана ясно, че на 9 септември 2019 г. посолството на Русия открива в София изложба, чийто рекламен плакат в социалните мрежи първоначално беше озаглавен "Освобождаването на България". Това предизвика остра реакция на Министерството на външните работи (МВнР) в София. Посолството на Руската федерация изрази учудване от тази реакция.

Това също е провокирало артиста да оцвети водата в цвят, наподобяващ кръв. “Направо ни нарекоха неблагодарни и ни казаха, че едва ли не трябва да празнуваме", коментира Врабчев. Водата е боядисана с пигмент минерален железен оксид. Той е неразтворим и ще се утаи на дъното, ако преди това фонтанът не бъде източен.

През април скулпторът провокира и с двуметрова говореща пластмасова статуя на премиера Бойко Борисов. Тя беше поставена на различни места в центъра на столицата. Монументът е бил завършен отдавна, но за първи път беше показан пред публика, при това на оживено място, едва на първи април.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG