Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС пак не гласува оставката на Методи Лалов и той все още не може да се регистрира за изборите


Съдия Методи Лалов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа в понеделник да гласува оставката на съдия Методи Лалов, подадена още в началото на август. Така той все още не може да се регистрира за участие в изборите. Крайният срок е на 24 септември. Лалов обясни, че напуска съдебната система, за да се занимава с политика. По-късно коалицията "Демократична България" обяви, че Лалов ще е водач на листата за общински съветници.

Причината за решението на съдийската колегия е, че не е спазено формалното изискване оставката на Лалов да бъде разгледана първо от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК). Тя ще заседава на 16 септември, едва след което Съдийската колегия ще се занимае отново с казуса.

Това решение бе взето с 8 срещу 3 гласа, след като членовете на колегията успяха да съберат кворум от третия опит. В първите два случая – на 15 и 30 август, извънредните заседания пропаднаха, защото на тях не присъстваха достатъчно съдебни кадровици.

Нов проблем

По време на последното заседание на колегията стана ясно, че Лалов е изписал всички разпределени му в Софийския районен съд (СРС) наказателни дела. Това не бе факт при предното обсъждане на оставката му във ВСС в средата на август. Сега обаче се появи друг проблем. Боян Магдалинчев обяви, че Лалов не е разгледал искане за промяна на мярката за нетклонение, отправено от защитата на непълнолетен обвиняем.

Въпросното дело му е разпределено в края на юни като по закон съдията има срок от два месеца, за да го насрочи. Лалов обаче не го е сторил, а междувременно на 1 август подаде оставка, изразявайки желание той да бъде освободен от системата от 2 септември, спазвайки едномесечното си предизвестие.

Докато тече предизвестието постъпва и молба от защитата на обвиняемия за промяна на мярката му. Съдията обаче отказва да я разгледа, тъй като вече е подал оставка. Така на 4 септември се стига до сигнал от председателя на СРС Александър Ангелов до Инспектората на ВСС, по който е направена проверка още не следващия ден – 5 септември.

Подозрения

По този повод председателят на Съдийската колегия и Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заподозря, че е налице координиран опит за забавяне на приемането на оставката на съдията, чието право да напусне системата е гарантирано от Конституцията. И даде пример с бившия председател на ККПКОНПИ Пламен Георгиев, който в рамките само на няколко дни бе освободен от поста и възстановен като прокурор в спецпрокуратурата, а след това и назначен за генерален консул във Валенсия.

"Продължавате да развивате тезата на някакви драскачи!"


"Заявлението на Пламен Георгиев е било разгледано от прокурорската КАК, има и становище на етичната комисия. Проверих, защото тази аналогия я правят разни писачи. Продължавате да развивате тезата на някакви драскачи! Не бива да правите аналогия, защото сте част от кухнята – първо се информирайте и после правете аналогия, това не е коректно", остро реагира Драгомир Кояджиков, който преди това направи процедурното предложение гласуването на оставката на Лалов да бъде отложено, докато не бъде разгледана от КАК.

На тази позиция застанаха повечето му колеги с изключение на Панов, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска, които гласуваха "против". След провала на предишното заседание, на което трябваше да бъде гласувана оставката му, Лалов обяви, че ще заведе дело срещу ВСС.

Претенции

Методи Лалов заяви вече, че ще съди и тримата членове на дисциплинарния състав срещу него – Даниела Марчева, Вероника Имова и Боян Магдалинчев, които в продължение на една година бавят решаването на дисциплинарното му производство. Липсата на решение по този казус поставя под въпрос и получаването на дължимото обезщетение при напускане на съдебната система от Лалов. Той стана обект на дисциплинарни проверки, след като организира протест пред ВСС през декември 2016 г.

По-рано тази година Методи Лалов публично разказа, че е бил избран за титулярен председател на СРС след среща с тогавашния шеф на Върховния административен съд Георги Колев. По думите му по време на разговора се появил и "корпулентен" български политик, който по неофициална информация на Свободна Европа е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Съюзът на съдиите в България тогава поиска Висшият съдебен съвет да извърши проверка по този случай, но такава не последва.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG