Връзки за достъпност

Извънредни новини

Завръщането на Навални. Пет извода от местните избори в Русия


Тези избори бяха предшествани от вълна от протести в Москва заради отказа на властите да регистрират опозиционни кандидати.
Тези избори бяха предшествани от вълна от протести в Москва заради отказа на властите да регистрират опозиционни кандидати.

Опозицията е във възход. Управляващата партия е в упадък. Губернаторите си остават по местата. Кремъл е разтревожен. А дали е умна стратегията на Алексей Навални за „умно гласуване“?

Въпреки че изборите в Русия са до голяма степен дирижиран процес, резултатите от гласуването на 8 септември донесоха някои малки изненади.

Ето пет неща, които трябва да запомним от тези избори.

Нова надежда?

Популярността на Путин видимо спада. Той все още контролира рейтингите на одобрение, за което му завиждат много други лидери, но руснаците са все по-уморени от неговото управление. Заплатите не растат, корупцията е навсякъде, хората недоволстват от увеличението на данъците, а пък извозването на боклука от Москва към други райони не се харесва на живеещите в тези райони.

Управляващата партия „Единна Русия“ е все по-нехаресвана от избирателите. Самият Путин се кандидатира като независим последния път, а не като издигнат от партията.

Сега антикорупционният активист Навални смени тактиката и вместо да се противопоставя на системата централно, той избра да атакува по места. Опозиционерите насърчаваха хора да се кандидатират за градската дума в Москва. Защо ли? Ако те успеят да прескочат прага на местно ниво, могат да използват това за трамплин към националната политика.

Изборните комисии препънаха този план и отказаха да регистрират тези кандидати. Тогава опозицията започна масови протести.

В неделя истинската опозиция се завърна в градската дума в Москва. Либералната партия „Яблоко“ спечели четири места, а мандатите на „Единна Русия“ намаляха от 40 на 25. Останалите отидоха предимно за комунистите и „Справедлива Русия“.

Навални и неговите привърженици очевидно не спечелиха, защото техните имена изобщо не присъстваха в бюлетината. Но резултатът е, че „Единна Русия“ загуби много места и вече не държи толкова здраво местната власт. Дори градският лидер Андрей Метелски изгуби мястото си.

„Тези избори ще останат в историята на Москва заради куража и постоянството на московчани и заради страха и подлостта на кмета Сергей Собянин“, коментира Любов Собол, съюзник на Навални и едно от лицата на протестите.

А до националните парламентарни избори остават само 24 месеца.

Губернаторите отвръщат на удара

В Русия е важно да се знае, че това, което се случва в Москва, не винаги се случва и в останалата част от страната. Във всичките 16 региона, където се проведоха избори, настоящите губернатори бяха преизбрани. Всички те бяха или кандидати на „Единна Русия“, или официално независими, но свързани с партията. Преди тези избори те бяха пряко назначавани от Кремъл на постовете си.

Това означава, че опозиционните лидери имат да изкачват стръмна планина, ако искат сериозно да застрашат властта на Кремъл над държавната дума на изборите през септември 2021 г.

„Единна Русия“ понесе забележителен удар в един от регионите. В Хабаровск тя бе пометена от Либералнодемократичната партия на Жириновски, която спечели 34 от 35 места в местния законодателен орган. Тази партия обаче гласува винаги заедно с линията на Кремъл.

В другите 12 региона, където имаше избори за съветници, „Единна Русия“ запази мнозинството си, което отново показва колко Москва е различна от останалата страна.

Завръщането на Навални

Когато започна да печели популярност през 2011 г., Навални нарече управляващата "Единна Русия" „партия на мошеници и крадци“. След това започна да публикува разследвания за корупция, които стигнаха до финансите на премиера Дмитрий Медведев, военния министър Сергей Шойгу и дори Метелски, чиято загуба вероятно се дължи и на това.
Този път Навални обяви нова тактика – „умно гласуване“. Идеята е следната – гласувай за кандидатите, които са в бюлетината и поне формално са в опозиция на „Единна Русия“. Тук важната дума е „формално“, защото най-големите партии рядко гласуват срещу предложенията на Кремъл.

Това възмути много либерали, които бяха отвратени от идеята да гласуват, например, за комунистите. Но тя проработи поне в два случая в Москва. Валерия Касемара, ректор на престижен университет в Москва, щеше да се изправи срещу Любов Собол, ако опозиционерката бе регистрирана. В резултат на „умното гласуване“, Касемара загуби от напълно непознат кандидат.

Всичките 20 кандидати, подкрепени от „,умното гласуване“, спечелиха и Навални се похвали с този резултат.

„Всичко това е в резултат на „умното гласуване“, което измислих докато бях 50 дни в затвора миналата година“, написа Навални.

Отмъщението на Кремъл

Москва и Санкт Петербург са по-либерални и космополитни от останалата част от Русия. Хората имат по-високи доходи и достъп до повече медии. Това означава, че случилото се в Москва е на практика невъзможно да се повтори на национално равнище.

Все пак Навални успя да разпали много хора из цялата страна да изразят недоволство срещу плановете на Кремъл за увеличаване на пенсионната възраст.

Но Путин остава популярен и няма друга политическа фигура, която да го застраши. Кремъл контролира и медиите, от които руснаците научават новините – основно телевизиите. Това означава, че на избирателите може да се влияе кого да подкрепят. Т.е. властта има всички инструменти, за да моделира държавната дума през 2021 г. както пожелае.

А после идва въпросът за личната съдба на Путин, чийто мандат изтича през 2024 г. Сред обсъжданите варианти в Кремъл е Путин да остане на власт след промяна в конституцията. Това изисква мнозинство от две трети в парламента, което не е толкова сигурно при спадащата популярност на „Единна Русия“.

Кремъл вече даде знак, че ще се опита да предотврати масови протести. Нови елитни полицейски части бяха създадени – Националната гвардия, която се ръководи от бивш бодигард на Путин. Гвардията изигра главна роля в атакуването на протестращите по улиците на Москва.

#ПРОВАЛНАЕЛЕКТРОННОТОГЛАСУВАНЕ

За първи път руските власти въведоха експериментално електронно гласуване, за да направят гласуването по-лесно и евентуално да увеличат активността. Слабото участие винаги тревожи Кремъл, защото поставя под въпрос легитимността на изборите.

Системата използва блокчейн технология, но беше разбита от програмисти през август, които така демонстрираха нейната уязвимост. В навечерието на изборите авторитетната организация „Голос“ публикува оценката си за експеримента – „критични опасности от срив или намеса, за които обществото не е информирано“.

На 8 септември властите организираха електронно гласуване само в три района на Москва. Според руски медии, системата е блокирала два пъти през изборния ден. Но сред регистриралите се за участие активността е била 90%.

Познайте дали електронното гласуване ще бъде въведено в Русия.

XS
SM
MD
LG