Връзки за достъпност

Извънредни новини

Домусчиеви и Румен Гайтански водят в търга за почистването на София


Кризата с боклука отпреди 12 години се разрази, когато фирми на Гайтански спряха да събират отпадъците
Кризата с боклука отпреди 12 години се разрази, когато фирми на Гайтански спряха да събират отпадъците

Фирми, свързани с братя Домусчиеви и Румен Гайтански - Вълка, са основните претенденти в търга за почистването на София, съобщи „Медиапул“. Това стана ясно при отварянето на офертите в най-голямата обществена поръчка на столицата с бюджет от 430 млн. лв. за следващите 5 години.

Офертите са общо 10. Повечето кандидати са консорциуми от по няколко фирми. Те кандидатстват за 7 зони, обхващащи 19 и половина ("Триадица" е разделен на две) от 24-те столични района.

Румен Гайтански - Вълка кандидатства с две свои фирми – „Зауба“ и „Грийн партнърс“ за обслужването на 11 от районите. В момента официално дружествата на Гайтански нямат договори с общината, но работят в града чрез договори с други дружества.

Преди 12 години фирмите на Румен Гайтански бяха монополисти в събирането на боклука в столицата. Договорите с тях бяха прекратени, когато кмет на София беше настоящият премиер Бойко Борисов, след като няколко пъти в продължение на седмици не изпълняваха задълженията си и не извозваха отпадъците. Тогава Борисов публично заяви, че прави всичко възможно „да се освободим от Вълка в София“.

Консорциуми с фирмата „Титан“, свързана с Кирил и Георги Домусчиеви, е единствен кандидат за три от зоните, които обслужва и в момента. Офертите на консорциумите "Титан София Изток 1" и "Титан София Център" са единствените за тези позиции. Фирмите от тази група имат шанс да вземат и още една зона, но за нея се бори и фирма на Гайтански.

В останалите три зони кандидати са дружествата, които и сега чистят същите райони - "Еф Си Си", Бакс и "Астон сервиз" (в момента чистят "Изгрев", "Слатина" и "Подуяне"), както и консорциум около фирмата "АЕС-Х" (обслужва в момента "Илинден", "Надежда" и "Сердика"). Оферта има и от фирмата "Евроимпекс", която и преди е имала договори с общината, а работи и с фирми, които осигуряват разделно събиране на рециклируеми отпадъци. Кандидат е и непознатият до момента консорциум "Аса София", който включва фирма за автобусни превози и турска компания.

Очаква се договорите с фирмите, спечелили обществените поръчки, да бъдат подписани след началото на мандата на следващия кмет, отбелязва „Капитал“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG