Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шотландски съд обяви суспендирането на парламента в Лондон за незаконно


От кабинета на Борис Джонсън обявиха, че ще обжалват решението
От кабинета на Борис Джонсън обявиха, че ще обжалват решението

Шотландски съд обяви решението на Борис Джонсън да замрази работата на парламента в Лондон за пет седмици преди Брекзит за противозаконно, съобщи Би Би Си. Решението е взето от Върховния граждански съд на Шотландия, след като първата инстанция потвърди спирането на работата на парламента.

Този ход на Джонсън получи одобрението на кралицата, но беше оспорен пред съда от настоящи и бивши членове на парламента от различни партии. Към тях се присъедини и бившият премиер Джон Мейджър.

По принцип не е възможно да се атакува в съда решение на монарха да използва собствените си прерогативи, каквото в случая е замразяването на работата на парламента. Затова политиците атакуваха в съда мотивите на Джонсън да предложи на кралица Елизабет II замразяването, известно като пророгация.

„Ако намерението при използване на пророгацията е да се ограничи суверенитета на парламента и такъв е постигнатият ефект, това е противоконституционен акт“, коментира активистката Джина Милър, която участва в колективния иск.

Върховния граждански съд на Шотландия уважи жалбата и постанови, че премиерът е поискал спиране на работата на парламента, за да не му се налага да се отчита пред депутатите за Брекзит. Съдът обяви, че ще издаде заповед, която да обесили акта на Борис Джонсън.

От „Даунинг стрийт“ обявиха, че решението ще бъде обжалвано пред Върховния съд на обединеното кралство в Лондон. Засега не е ясно дали решението на съда ще доведе до подновяване на работата на депутатите.

Те бяха разпуснати в понеделник вечерта и ще се върнат на работа на 14 октомври – две седмици и половина преди насрочената дата за Брекзит. Преди да спре работата на парламента обаче народните представители успяха да приемат законодателни текстове, които задължават премиера да иска напускането да стане в началото на 2020 г. или след постигане на споразумение с ЕС. Джонсън вече заяви, че няма да се съобрази, но това отново би довело до съдебни спорове, смятат експерти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG