Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът разпореди да се пусне спреният ТЕЦ на Ковачки в Перник


Топлофикация Перник
Топлофикация Перник

Административният съд в Перник постанови, че спрените мощности на „Топлофикация Перник“, трябва да бъдат отново пуснати. Това се разбира от определение на съда, качено на сайта на институцията.

В сряда от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обявиха, че за да се възстанови топлоподаването за жителите на Перник, Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) е издала заповед, с която е отменила предишната за спиране на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация Перник“.

В началото на септември екоинспекцията в Перник нареди принудителното частично спиране на свързваната с бизнесмена Христо Ковачки централа, а причина за това бе използването на биомаса като гориво, без за това да има разрешение. В резултат два от парогенераторите на ТЕЦ „Република“ бяха спрени, а от МОСВ съобщиха, че работата ще може да бъде подновена след като от дружеството се върнат към спазването на комплексното си разрешително, с което на практика потвърдиха, че е имало изгаряне на отпадъци.

Преди това главният прокурор Сотир Цацаров бе разпоредил проверка, след като граждани на Перник излязоха на протест заради опасения, че от ТЕЦ-а изхвърлят вредни за здравето им и за околната среда емисии.

Решението на съда в сряда идва след жалба на изпълнителния директор на ТЕЦ „Република“ Любомир Спасов. РИОСВ Перник може да обжалва решението в седем дневен срок след връчването му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG