Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прага реши да демонтира паметника на съветския маршал Конев


Паметникът на Иван Конев в Прага
Паметникът на Иван Конев в Прага

Общинският съвет в шести район на Прага гласува за премахването на паметника на съветския маршал Иван Конев. Това решение предизвика остра реакция от страна на Русия, а в спора се включи и положително настроеният към Кремъл чешки президент Милош Земан.

В последните седмици паметникът на Конев предизвика сериозен медиен интерес и предизвика спорове сред местните жители по въпроса дали статуята да бъде премахната или не.

Темата бе повдигната след решението на кмета на Шести район в Прага Ондрей Колар да откаже да почисти статуята, след като тя за пореден път бе надраскана и залята на годишнината от нахлуването на армиите от Варшавския договор в Чехословакия. По-късно паметникът бе обграден със скеле, обвито в найлон.

Заради решението си Колар получи заплахи за живота си и този на семейството му и бе поставен под постоянна полицейска охрана.

В четвъртък руското посолство в Прага излезе със становище, че от Шести район в чешката столица са „започнали кампания, която обижда паметта на войниците от Червената Армия, както и на чехите и словаците, които са се борили да освободят столицата на Чехословакия от нацизма“.

Преди седмица министърът на културата на Русия Владимир Медински нарече Колар „нацист“ заради предложението му паметникът да бъде премахнат.

По-рано чешкият президент Земан също критикува кмета на Шести район за предложението му и заяви, че паметникът трябва да остане на мястото си.

Маршал Иван Конев предвожда Съветската армия на Западния фронт през 1945 г. Той освобождава Прага от войските на нацистка Германия, а по-късно и Берлин. След това налага съветската окупация, командва войските в ГДР и предвожда потушаването на антикомунистическото въстание в Будапеща през 1956 г. Конев ръководи съветските войски и при Берлинската криза през 1961 г., когато е издигната стената между Източен и Западен Берлин. След това се пенсионира, но според някои историци е участвал и в планирането на нахлуването в Чехословакия през 1968 г.

Освободител или съветски потисник
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG