Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп готов да реагира срещу Иран, Путин предлага ракети на Саудитска Арабия


Нефтена инсталация край Хурай, атакувана в събота
Нефтена инсталация край Хурай, атакувана в събота

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че изглежда Иран е отговорен за атаката за няколко петролни обекта в Саудитска Арабия, които намалиха почти наполовина производството на петрол в страната.

Той обаче подчерта, че иска да избегне военен конфликт. По отношение на цените на петрола в САЩ, Тръмп не смята, че кризата ще доведе до съществено поскъпване на петрола, а според него то може да се компенсира от натрупаните запаси.

Атаката с дронове срещу най-голямата нефтопреработвателна инсталация в света до Абкаик и второто по големина саудитско петролно поле край Хурайс в събота доведе до поскъпване на петрола с 20% до $71 за барел в понеделник. Това е най-големият скок на цените след иракското нахлуване в Кувейт през 1990 г. Отговорност за нападението поеха подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси.

Тръмп посочи, че макар САЩ да не желаят война с Иран, страната е по-подготвена от когато и да било за военен конфликт. Държавният секретар по отбраната Марк Еспър заяви в понеделник, че Пентагонът работи с партньорите си по отговор на “безпрецедентната атака и за защита на международния ред, който е бил подкопан от Иран”.

По думите на Тръмп САЩ ще са готови да действат съвсем скоро, след като приключи оценката на случилото се. Американският президент прие в Белия дом престолонаследника на Бахрейн Хамад бин Иса Ал Халифа, след като той подписа споразумение за закупуването на батарея ракети “Пейтриът”. Освен атаката в Саудитска Арабия, двамата са обсъдили ситуацията в Близкия Изток като цяло.

Междувременно руският президент Владимир Путин предложи на Саудитска Арабия руски противовъздушни комплекси за защита. Той коментира, че ако ръководството на страната вземе решение, Москва е готова да достави противозенитни батареи С-300, с каквито разполага Иран или С-400 "Триумф", каквито наскоро купи Турция.

Преди ден Путин се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с иранския му колега Хасан Рухани. По думите на руския държавен глава атаката срещу саудитските петролни обекти обаче не е обсъждана по време на тези срещи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG