Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС наказа Методи Лалов с две "забележки" и най-накрая прие оставката му


Методи Лалов напразно дойде във ВСС с молба да бъде изслушан по дисциплинарното си производство
Методи Лалов напразно дойде във ВСС с молба да бъде изслушан по дисциплинарното си производство

Съдийската колегия на ВСС прие оставката на съдия Методи Лалов от Софийския районен съд (СРС) от четвъртия опит и така му даде възможност да участва в предстоящите местни избори. Както е известно, от "Демократична България" му предложиха да оглави листата им за общински съветници в София.

Преди да удовлетворят желанието на Лалов да напусне съдебната система с 8 гласа "за" срещу 4 "против" обаче, съдебните кадровици му наложиха две дисциплинарни наказания "забележка".

Дисциплинарното производство срещу него бе образувано още през 2017 г., но така и не бе приключило до вторник, когато темата влезе в дневния ред на колегията. То бе по две предложения – на Инспектората към ВСС за неизпълнение на служебни задължения, включително и като председател на СРС, какъвто той бе от 2012 г. до 2016 г., както и на и.ф. ръководител на съда Стефан Милев за унизително отношение към служителка на съда.

По единия казус дициплинарният състав предложи "понижаване в ранг", а по другия – "забележка". В крайна сметка Съдийската колегия реши да го накаже и по двете предложения със "забележка". Преди това мнозинството отказа да удовлетвори молбата на Лалов да бъде изслушан от членовете на колегията.

В дневния ред на заседанието влезе и трети казус, свързан с Лалов – сигнал от ВМРО за това, че съдията е изпаднал в несъвместимост, като е обявил в свое интервю за бТВ на 10 септември, че ще бъде водач на листата на "Демократична България". В крайна сметка Съдийската колегия реши формално да приеме за сведение сигнала, тъй като вече бе гласувала оставката на съдията.

Срещу освобождаването му от съдебната система гласуваха Боян Магдалинчев, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев и Вероника Имова. Единствено Магдалинчев обясни мотивите си – две разпределени на Лалов дела, по които той е отказал да разгледа искания за промяна на мерки за неотклонение.

"Няма да го освободим, докато не ги изпише. Иначе ние стимулиране недобросъвестните колеги, които продължават с години да не изписват делата си, получават накрая обезщетение и делата им се преразпределят на техни колеги", заяви Магдалинчев.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков обаче го репликира, че в случая трябва да бъде взета предвид и фактическата част на казуса: "Колегата Лалов знае последиците и задълженията си. Не знам защо не го е направил. Той си поема отговорността, но не може да го държим вечно. Той никога няма да напише тези две определения."

"Ако не го направим, тези дела ще станат 4-5, може и повече. Нека сложим край", призова и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, припомняйки, че Лалов депозира оставката си още на 1 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG