Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Биг брадър" в Белград. Какво правят тези китайски полицаи по сръбските улици?


Китайско-сръбски полицейски патрул по улиците на Белград

Китайски полицаи и камери за видео наблюдение се появиха в сръбската столица Белград. Китайските полицаи патрулират заедно със сръбските сили на реда освен в столицата и в Нови сад, още и в Смедерево. Това доведе до много учудени погледи и провокира редица въпроси. Като основният, разбира се, е този - откъде накъде китайски полицаи ще ходят по сръбските улици?​

Това обаче не е всичко. Китайските полицаи идват заедно с 1000 камери, поставени на ключови места в Белград и оборудвани с технология за лицева идентификация. Някои хора сериозно се притесниха за личната си неприкосновеност.

Какво казват властите

Сръбско-китайските патрули ще обикалят пешеходната зона на Белград, площада на "Републиката", парка "Калемегдан", района "Блок 70", където се намира китайският пазар, както и на белградското летище "Никола Тесла". Идеята е те да помагат в общуването с китайските туристи в градските центрове и в основните туристически атракции, съобщи вътрешният министър Небойша Стефанович.​

И докато Белград е притегателен за туристите, Нови сад и Смедерево не са толкова. Те са по-известни като средища на китайски инвестиции в Сърбия, отколкото като туристически центрове. В двата града живеят много китайски работници, които се трудят на инфраструктурни и индустриални обекти, изграждани с китайски пари.

Смесените полицейски патрули не са нещо ново. В редица страни от Европейския съюз полицаи се командироват в пика на туристическия сезон от една държава в друга. Например, български полицаи патрулират в Северна Гърция, където има много туристи от България. Но представеният модел в Сърбия е без прецедент в региона.​

Смесените патрули ще работят освен в Белград и в Нови сад и Смедерево, където има големи китайски инвестиции, реализирани от китайски работници
Смесените патрули ще работят освен в Белград и в Нови сад и Смедерево, където има големи китайски инвестиции, реализирани от китайски работници

Сърбия е част (заедно с 25 други държави от Източна Европа, сред които и България) от китайската геостратегическа инициатива „Един пояс, един път“ и Пекин инвестира милиони в отпускането на заеми за строителство на пътища, електроцентрали, жп линии и друга инфраструктура, основно с китайски работници. Страната е посещавана от хиляди китайски туристи, пише Ройтерс.​

А камерите?

Китайските полицаи не идват сами. Технологичният гигант „Хуауей“ е подписал споразумение да монтира 1000 камери с висока резолюция за наблюдение по улиците на сръбската столица като част от китайско-сръбския проект „Сигурен град“. Проектът предвижда те да бъдат разположени на 800 места, като покриват всички кръстовища и основни улици в града.

Вече работят 100 CCTV камери, като от началото на месеца започна монтирането на още 100 камери, а до края на годината броят им ще стигне 600.

Те са снабдени с технология на „Хуауей“ за лицева идентификация и могат да разчитат регистрационните номера, модела и цвета на автомобилите.

"Биг брадър" пристига в Белград. Най-лошите опасения на Запада за "Хуауей" се оправдаха", писа по този повод американското списание Foreign Policy.

Идеята за опасването на Белград с китайски устройства за наблюдение се заражда след почти чудотворното залавяне в Китай на шофьор, прегазил младеж на белградска улица през 2014 г. Използвайки технологията за лицево разпознаване, китайската полиция арестува мъжа за три дни. Това толкова впечатлява сръбските власти, че те решават да инсталират видеонаблюдение, което да им помага в борбата с престъпността.

„Дори ако някой си сложи маска на главата, ще можем да видим от коя улица, сграда или автомобил излиза“, казва министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович.

Първата фаза на проекта се реализира през 2018 г., като според документ на „Хуауей“ камерите вече са използвани по време на няколко „високорискови събития“. Компанията смята, че камерите ще позволят да се намали времето за разследване на престъпления и разкриваемостта.

Проектът обаче предизвиква много въпроси около правото на личен живот и опазването на личните данни на гражданите.

Вътрешното министерство отказа да предостави на Радио Свободна Европа информация за броя и местоположението на камерите, както и други детайли от подписания през февруари 2017 г. меморандум за разбирателство с "Хуауей", като се позова на държавна тайна.

В Сърбия въпросът за видеонаблюдението законово не е изцяло уреден, а китайската технология за лицева идентификация, използвана от „Хуауей“, предизвиква критика.

Според сръбската правозащитна организация Share Foundation, софтуерът за лицево разпознаване нарушава основни граждански права и свободи.

„Технологията за лицево разпознаване е много агресивна, тъй като събира различни биометрични данни. Ако няма ясно разписани правила, с тези данни може да се злоупотреби“, казва анализаторът Боян Перков.

„Хуауей“ настоява, че те са само доставчик, а собственик на проекта е сръбското вътрешно министерство.

Според Foreign Policy системата „Сигурен град“ вече е инсталирана в 230 града по цял свят, включително в Турция, Русия, Украйна, Азербейджан и дори в европейската членка Малта.

В началото на годината САЩ отправиха 13 обвинения към „Хуауей“, включително за кражба на технологии и нарушаване на санкциите срещу Иран. В последствие президентът Донълд Тръмп отложи влизането им в сила, но компанията, която е водеща в 5G технологиите, загуби шансове да участва в инсталиране на мрежите в САЩ. Това обаче не притеснява руския президент Владимир Путин, който вече подписа пилотен проект за изграждане на 5G в Москва, чийто изпълнител е китайската компания.

Засега ЕС и неговите страни членки не са обявили официална позиция дали ще се съобразят с американската забрана за използване на "Хуауей".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG