Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран ще преследва всеки агресор до неговото пълно унищожение


Главнокомандващият на Революционната гвардия Хосейн Салами
Главнокомандващият на Революционната гвардия Хосейн Салами

Иран ще преследва всеки агресор и ще цели да го унищожи, дори да бъде извършена лимитирана атака срещу страната. Това заяви главнокомандващият на Революционната гвардия Хосейн Салами, предаде Ройтерс.

„Ние ще търсим наказание и ще продължим да го правим до пълното унищожение на всеки агресор“, каза Салами пред държавна телевизия в Иран. Повод за неговото изказване станаха обвиненията от страна на САЩ и Саудитска Арабия затова, че ирански военни са отговорни за атаките срещу саудитски рафинерии преди няколко дни. Главнокомандващият на Революционната гвардия отрече всякакви връзки на Иран с атаката и изказа притеснение от решението на Доналд Тръмп да изпрати американски военни в региона, с цел подсилването на отбраната на Саудитска Арабия.

Очаква се в близките дни Иран да представи в ООН план за сътрудничество за сигурността в Залива между съседните страни. Това бе заявени от президента на страната Хасан Рухани. Според него присъствието на чуждестранни военни сили в региона засилва несигурността, което пък от своя страна влияе на стабилността в петролния сектор.

Преди няколко дни пък стана ясно, че Пентагонът ще представи различни варианти през Доналд Тръмп за военен отговор срещу атаките над петролната индустрия в Саудитска Арабия. От администрацията на Белия дом неколкократно заявиха, че основен заподозрян за нападенията е Иран.

Напрежението в региона на Персийския залив, както в отношенията между САЩ и Иран, се засили в последната година. Всичко започна с оттеглянето на САЩ от ядрената сделка, според която ислямската държава трябваше да спре ядрената си програма и в замяна да бъдат вдигнати международните санкции срещу нея. След като Вашингтон се оттегли през 2018 г., от Белия дом наложиха нови санкции, а в отговор Иран започна задържания на танкери, преминаващи през Персийския залив, като в същото време бяха извършени атаки срещу рафинерии в Саудитска Арабия, в които Техеран отрече да има участие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG