Връзки за достъпност

Извънредни новини

Каракачанов: БНР не е частно, журналистите да си държат убежденията вкъщи


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов

„Изпълнителната власт и политиците не трябва да се бъркат професионално и кадрово в ръководството на БНР. Не може и определени неправителствени организации и партийно пристрастни групички в Радиото да смятат, че то им е частна собственост и могат да си правят каквото си искат с държавните средства, които получават от бюджета на всички данъкоплатци“. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Неделя 150“ на БНР по повод събитията в обществената медия.

Според него никой „под мантията на свободата на словото“ не може да защитава само „определени идеи или виждания за живота“. Той каза също, че би подкрепил формула, която да засили влиянието на гилдията при решаването на подобни казуси, но само при условието, че радиото не се влияе от НПО-та с „извратени разбирания за света и човешкото развитие“, визирайки позициите на екипа на БНР относно гей парадите и ромското население, които той окачестви като „плюене“.

„Да не вземат политическа страна и да ми глаголстват по теми, които дали ги разбират, или не ги разбират си е тяхна работа. Да си имат убежденията, да си ги държат вкъщи“, каза още Каракачанов.

Лидерът на ВМРО поиска и цялостен дебат около състоянието на медиите в България и заяви, че според него проблемите са много, подчертавайки, че някои частни медии са се превърнали в бухалки, в които собствениците „поръчват музиката“.

Министърът на отбраната коментира и случая със задържания фотограф Веселин Боришев. По думи на Каракачанов в случая е ставало въпрос за „един пиян човек“, който е „нападнал и обиждал полицаи“ и задържането му е съвсем нормално. Той изказа и неразбиране спрямо журналистическата гилдия, която се е обявила в подкрепа на Боришев, твърдейки че подобни случаи нямат общо със свободата на словото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG