Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът в Лондон пак се събира, след като съдът обяви разпускането му за незаконно


Борис Джонсън
Борис Джонсън

Решението на Борис Джонсън да спре работата на парламента е незаконно, съобщи Би Би Си като цитира решение на Върховния съд на Великобритания. По-рано този месец по искане на премиера, одобрено от кралицата, работата на парламента беше суспендирана за 5 седмици.

Според съда решението на Джонсън е възпрепятствало работата на депутатите около подготовката за Брекзит, чийто краен срок е 31 октомври. От Даунинг стрийт коментираха, че все още се запознават с решението.

"Ефектът върху основите на нашата демокрация беше изключителен”, заяви председателят на съда лейди Бренда Хейл. По думите ѝ спирането на работата на парламента е станало без основателни причини и е попречило на изпълнението на конституционните му функции.

Единодушното решение на 11-те съдебни заседатели е, че председателите на Камарата на общините и на Камарата на лордовете трябва да решат какво да правят по-нататък.

Адвокатът на Борис Джонсън е казал пред магистратите, че премиерът ще се съобрази с решението. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу приветства решението и заяви, че парламентът "трябва да се свика незабавно".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG