Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да платят. Това е страшното". Българските хотели очакват да загубят 100 млн. лв. заради "Томас Кук"


Българските хотелиери очакват около 100 млн. лева загуби от фалита на "Томас Кук"
Българските хотелиери очакват около 100 млн. лева загуби от фалита на "Томас Кук"

“Няма да платят за стари задължения, което е страшното. На нас "Томас Кук" ни дължат милион и половина евро”, съобщи пред Свободна Европа Ростислава Димитрова, която управлява хотел "Тиара Бийч" в Слънчев бряг.

Още в края на миналата седмица гости по Черноморието разбират от британските медии, че новините около туроператора не са добри. “Хората бяха гледали чуждите медии и бяха притеснени, че предстои фалит. Вчера имахме 260 души с пакети от тях. Те си заминават един по един. Ние не ги спираме”, разказва Димитрова.

Договорите на "Томас Кук" с българските хотели са различни, но в повечето случаи компанията плаща 60 дни след приключването на почивката. Сега това няма как да се случи, докато не стане ясно дали спасителният план може да изправи туроператора отново на крака.

Очаквани 100 млн. лв. загуби

Около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на "Томас Кук" обяви пред Свободна Европа директорът на Института за анализ и оценки в туризма Румен Драганов. България представлява само около 2 процента от общия пазар на компанията. Това може и да не звучи стряскащо на фона на голямата картина, но за българския туризъм последствията могат да бъдат доста по-сериозни.

“Това е състояние, което не сме усещали до момента в туризма, тъй като подобна форма на прекратяване на дейността на голям туроператор, който има влияние върху целия свят, не е имало. България е една малка част от тази драма, която се случва”, коментира Драганов.

Затварянето на офисите и освобождаването на персонала обаче все още не означава фалит на фирмата. В момента тя е в процес на подготовка на оздравителна програма, която ще бъде представена на Съвета на кредиторите в края на месеца. "От това зависи дали ще получи допълнително финансиране и ще продължи да работи, или ще обяви фалит".

Гишето за чекиране на летище Канкун, Мексико
Гишето за чекиране на летище Канкун, Мексико

Евентуално продължаване на дейността ще струва около 200 милиона английски лири. Тогава компанията ще изплати всички задължения към кредиторите, каквито се явяват и българските хотелиери в момента. “Това е по-приемливият вариант, не само за "Томас Кук", но и за всички”, коментира Румен Драганов.

В случай, че се обяви фалит, българските хотелиери трябва да бъдат потърсени от ликвидатора на фирмата. Той трябва да изясни размера на вземанията, който да бъде вписан в листа на кредиторите. “При ликвидирането на фирмата е възможно да получат някакви средства. Ако не получат такива, ще получат писмо, че тази сума няма да им бъде възстановена”.

Единственото положително при този сценарий е, че това писмо може да послужи пред фискалните власти с цел данъците, които трябва да платят хотелиерите, да бъдат опростени.

Пламен Копчев е собственик на хотел "Меридиана" в Слънчев бряг. Фалитът на туроператора ще му струва 800 хиляди евро. "Това са доста пари на туристическия бранш. Само в Слънчев бряг говорим за между 20 и 30 милиона евро загуби".

Копчев признава, че не знае какво да прави в тази ситуация минути преди да отиде на среща с министъра на туризма. “Вариантите ще ги търсим тепърва, за да видим как да получим парите, или поне част от тях”. Той също се надява, че при неприятен развой данъчните му задължения да бъдат опростени или разсрочени, “защото ние тези пари не сме ги получили”. В неговия хотел в понеделник е имало 260 гости, дошли с пакети на "Томас Кук".

От върха до дъното

Само за ден 9 хиляди души загубиха работата си, а над половин милион туристи останах блокирани по целия свят. Някои вече сами организират пътуването си обратно, а британският премиер Борис Джонсън обеща да прибере британските туристи. Ситуацията принуди и други правителства и застрахователи да координират огромна операция по прибирането на туристите. Хотелиерите, които очакват да получат плащания от туроператора, за момента нямат полезен ход, освен да изчакат развоя на събитията.

В момента най-много засегнати туристи има в Испания, Турция, Гърция и Тунис. Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че в момента има около 2500 туристи на "Томас Кук" в България. Тяхното извозване предстои в следващите дни. Компанията е едно от двете най-големи дружества, които водят чужденци на почивка в България, заедно с германската TUI.

Най-старият туроператор в света управляваше хотели, курорти и авиолинии. В цифри тоа са 19 милиона пътници годишно в 16 страни. Дългът от над 2 милиарда долара принуди компанията да започне процедура по обявяване на несъстоятелност. Германската авиокомпания "Кондор", която е част от "Томас Кук", поиска от правителството кредит и продължава да оперира, въпреки фалита на компанията майка.

"Болката от фалита няма да бъде усетена от всички", пише "Гардиън" и припомня, че миналата година в компанията са били раздадени бонуси за почти 20 милиона британски лири. Изпълнителният директор Питър Франкхаузер е получил като бонус над 8 милиона.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG