Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо 6 хиляди туристи по линия на фалиралата "Томас Кук" все още са в България


Николина Ангелкова
Николина Ангелкова

В момента 5940 туристи са в България по линия на „Томас Кук“. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на извънреден брифинг по повод фалита на британската туристическа компания.

По-рано министърът и посланикът на Великобритания, Ема Хопкинс, са провели среща с хотелиери и туроператори, които работят с „Томас Кук“. На срещата е присъствал и представителят на „Томас Кук“ за България и представител на Комисията за защита на потребителите, съобщи "Фокус".

Туристите на "Томас Кук" в България са от Полша, Белгия, Франция и скандинавските страни.

Николина Ангелкова съобщи, че хотелите, които са се обадили, че работят с "Томас Кук", са около 25. По думите й това ще създаде изключително огромни затруднения в сектора.

По думите й ситуацията е сериозна за хотелиерите, за които има огромен риск да не получат парите си за юли и август. Ангелкова обясни, че гаранционният фонд на британската агенция за гражданско въздухоплаване гарантира плащанията на тези туристи, които в момента са в България и от датата на обявяване на фалита. Посланик Ема Хопкинс също повтори това уверение.

„Ключово в момента, за да можем ние да вървим напред както по отношение на организирания туризъм, така и по отношение на имиджа на България като дестинация и работа по сезон 2020 г., е свързана с всички тези туристи, които са в България, по линия на „Томас Кук“, но с компании, които официално не са обявили фалит. Така че следим ежедневно, създали сме в Министерството така нареченото звено за контакт по отношение на фалита на „Томас Кук“, за да можем 24 часа да бъдем в контакт с всички заинтересовани, не само в посолството на Великобритания, където фалитът вече е обявен“, допълни Ангелкова.

894 туристи вече са прибрани

За два дни 894 пътници се прибраха у дома от почивка в България след фалита на "Томас Кук", каза посланикът на Великобритания Ема Хопкинс, цитирана от "Фокус".

"Вчера 350 пътници от Бургас се прибраха у дома на два полета, а днес имаше още два полета с 394 пътници", каза Хопкинс. Тя посочи, че още един полет е заминал от Варна със 150 пътници. "Това ще са общо 894 души за два дни", допълни тя.

Всички клиенти на "Томас Кук", които трябва да пътуват обратно за Великобритания в следващите две седмици, ще бъдат върнати у дома възможно най-близо до планираната от тях дата за пътуване, увери още посланичката.

"Това е най-голямото репартиране в мирно време в историята на Обединеното кралство и много комплексна операция. Работим да осигурим самолети от целия свят, за да откарат хората вкъщи. Молим пътниците да се подготвят за сериозни закъснения. Полетите започнаха от вчера. Всички детайли за тях ще бъдат публикувани на специалния уебсайт", допълни още Хопкинс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG