Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВКС засега отказа да се произнесе по казуса "Полфриймaн" заради пропуск


Джок Полфрийман
Джок Полфрийман

Върховният касационен съд (ВКС) отказа в сряда да се произнесе дали е допустимо искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството по предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

Преди това Софийският градски съд (СГС), който е изпратил материалите по делото на третата инстанция, трябва лично да връчи на осъдения за убийството на Андрей Монов препис от искането на главния прокурор.

Това е разпоредила зам.-председателят на ВКС и ръководител на Наказателната му колегия Галина Захарова, съобщиха от пресслужбата на съда. Става въпрос единствено за пропуск, препятстващ администрирането на делото. Дали искането на Цацаров изобщо ще бъде допуснато за разглеждане, все още не е ясно.

"Осъденият Джок Полфрийман е основен адресат на искането за възобновяване. Целта на връчването на препис съгласно изискването на чл. 424, ал. 3 от НПК е процесуалният документ да бъде получен от съответния адресат – да стане негово достояние, за да може той лично да се запознае със съдържанието на искането за възобновяване и да организира защитата си", посочва съдия Захарова.

От разпореждането ѝ става ясно, че адвокатът на Полфрийман – Калин Ангелов, е получил препис от искането, но той е упълномощен единствено за производството по предсрочното освобождаване, а настоящата процедура се явява "извънреден способ".

Съдия Захарова подчертава още, че "изпълнението на вмененото от НПК задължение на първоинстанционния съд за връчване на искането за възобновяване е необходима предпоставка за правилното му администриране".

"Делото не може да се изпраща на касационния съд, без да е надлежно изпълнена процедурата по връчване на книжата съгласно правилата на чл. 180 – 181 от НПК. Не е допустимо предписаните от процесуалния закон задължения на първоинстанционния съд да се възлагат на касационната инстанция."

След като Джок Полфрийман получи препис от искането на Цацаров, то ще бъде администрирано и ВКС ще се произнесе по допустимостта му. Както Свободна Европа вече писа, досега не е имало случай, в който главният прокурор иска възобновяване на производство по предсрочно освобождаване на затворник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG