Връзки за достъпност

Извънредни новини

Война със зелената тротинетка. Как Прага предаде "Лайм" на прокуратурата


В Прага не е необходимо много време, за да срещнеш скутер на "Лайм"
В Прага не е необходимо много време, за да срещнеш скутер на "Лайм"

„Опитват се да ни тестват докога ще мълчим и колко още можем да търпим“. Думите са на зам.-кмета по транспорта на втори район на Прага Ян Корсеска. Ситуацията по улиците ясно показва, че местната власт може много да търпи. Зелените електрически скутери на „Лайм“ са навсякъде. Последната дума е използвана буквално – те не само са лесно откриваеми из града, а летят със своите „клиенти“ по тротоари и паркове, пресичат пешеходни пътеки, надпреварват се с трамваи по улиците. Когато са в покой, може да ги видите както на групи на импровизирани стоянки, така и подпрени на дървета, лежащи някъде на улицата, закачени по огради.

Тази седмица обаче съветниците от Прага 2 решиха районната администрация да внесе сигнал в прокуратурата срещу фирмата „Лайм“ за извършване на престъпление с висока степен на обществена опасност. Местната власт твърди, че компанията не спазва подписания меморандум с голямата община на Прага за правилата за извършване на дейност в града. Този документ забранява електрическите скутери да бъдат карани и паркирани в предварително определени т.нар. червени зони. Те включват някои от парковете, по-оживените площади и централната гара. Забранено е и движението по тротоари. Тези ограничения обаче видимо не се спазват.

Често може да откриете захвърлена тротинетка на най-неочаквано място
Често може да откриете захвърлена тротинетка на най-неочаквано място

Зелените тротинетки на „Лайм“ са в Прага от 28 септември 2018 г. – почти година преди да дойдат в София, където фирмата оперира от 22 август тази година. В Прага обаче те веднага провокират спорове и се превръщат в една от основните теми. Докато за много туристи и живеещи в града млади хора скутерите са удобна възможност за придвижване, за много пешеходци и шофьори те са опасност, а инцидентите вече са факт.

Първите забрани

Услугата обаче е популярна и броят на тротинетките се увеличава. Днес са толкова много, че вече са неизменна част от градския пейзаж, особено в централните райони Прага 1 и Прага 2.

Първият район на Прага е мястото, където се тълпят хилядите туристи и прелитащ на сантиметри от вас човек със скутер прави по-слабо впечатление.

Вторият район също привлича много чужденци и млади и активни хора, но той е предимно жилищен. Това мотивира управата на района да реагира само месец след пристигането на тротинетките и през ноември 2018 г. „Лайм“ са забранени в Прага 2. Нищо не следва от тази забрана обаче и зелените скутери продължават да се движат навсякъде.

Общинските власти започват да налагат глоби за каране по тротоари и в червените зони. По данни на Прага 2, за трите месеца дейност миналата година глобите са 194. От началото на тази година до 15 септември глобените вече са 1048 души. Полицията отделно глобява за каране на велосипеди и скутери по тротоарите. От началото на годината 2331 от тези глоби са наложени на хора с електрически тротинетки.

Опит за някакъв ред

След като забраната не дава резултат, представители на общината и на фирмата „Лайм“ се договарят да опишат в меморандум правилата. Така забраната в Прага 2 е вдигната и е заменена от червени и зелени зони, както и ограничение за скоростта от 25 км/ч. Към меморандума се присъединява и Прага 1. Но и това не дава резултат. Проверка в приложението показва, че почти по всяко време може да намерите скутер в някоя от червените зони.

На повечето места електрическите скутери са на импровизирани стоянки
На повечето места електрическите скутери са на импровизирани стоянки

Компанията „Лайм“ казва, че няма техническа възможност да блокира електромоторите на скутерите, когато проследяването на местонахождението покаже, че устройството е навлязло в червена зона. Общинските власти често обвиняват фирмата, че не полага усилия договорените правила да се спазват. Чак през август 2019 г. „Лайм“ въвежда глоба от 100 крони (7,50 лв) за паркиране на скутер в червена зона. Приложението информира всеки потребител, че ще бъде глобен. Това също не променя картината.

Отново преговори

Властите в Прага 2 са ядосани, защото „Лайм“ не предоставя никакви данни как точно спазва меморандума. „Вместо това те ограничиха червените зони в Прага 2 само до Площада на мира, Централна гара и три парка. Те ще продължават на принципа „използвай и захвърляй“, без да се съобразяват с изискванията на общината“, коментира зам.-кметът Ян Корсеска, цитиран от местните медии.

Компанията отхвърля обвиненията. „Ние изпълняваме изискванията, за които се съгласихме в меморандума. Вярваме, че сме прави, защото приложението работи така, както сме го настроили. Но и приветстваме бъдещи стъпки към изясняване на ситуацията“, отговаря оперативният мениджър на „Лайм“ в Прага Ондрей Широки.

Вероятно двете страни ще седнат за пореден път на масата за преговори. Посредник отново ще бъде голямата община в Прага.

„Искаме хората да имат възможност да използват скутерите, но в същото време да не пречат и да не застрашават пешеходците по тротоарите. Имахме среща и се съгласихме, че „Лайм“ ще продължи да работи заедно с районите за определянето на зелени и червени зони“, казва зам.-директорът на градския транспорт Адам Шайнер. В разговорите се очаква да се включат и организации на незрящи хора.

Дотогава скутерите продължават да са навсякъде. В редките случаи, когато пред очите си нямаш поне една от зелените тротинетки, виждаш нещо друго – младо момче или момиче, със задължителната шведска раница на гърба, мобилен телефон в ръката и закован в екрана поглед, което прави резки движения и следва невидим за другите хора маршрут. Отстрани изглежда като браунова частица. Всъщност следи приложението на „Лайм“ и търси най-близката тротинетка.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG