Връзки за достъпност

Извънредни новини

От Белия дом са опитали да прикрият детайли от разговора Тръмп-Зеленски


Американският президент Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп

Администрацията на Белия дом се е опитала да прикрие доказателства, уличаващи американския президент Доналд Тръмп в злоупотреба със служебно положение по време на телефонния му разговор с Володимир Зеленски през юли. Това се твърди в жалба на разобличител, която бе представена от Комисията по разузнаване в долната камара на Сената в САЩ, съобщават световните агенции.

В жалбата се казва, че американският държавен глава е „използвал служебните си правомощия, за да изисква намеса от чужда страна в изборите през 2020 г.“. От документа става ясно също, че от Белия дом са опитали да прикрият подробности от разговора между двамата президенти, както и че стенограмата от него не е съхранявана на обичайната компютърна система, а в отделна, която се използва само за класифицирана информация.

Разговорът Тръмп-Зеленски и блокираната военна помощ за Украйна предизвикаха множество сблъсъци между двете най-големи политически партии в САЩ и стана повод демократите да направят първи стъпки по стартиране на процедура за импийчмънт.

От администрацията на американския президент първо пуснаха само част от стенограмата от разговора, но впоследствие се наложи да дадат достъп до пълната версия на членовете на Комисията по разузнаване. Редица демократи от долната камара на Сената вече изразиха мнение, че разговорът съдържа „много притеснителни моменти“.

Самият Доналд Тръмп продължава да твърди, че не е извършил нищо нередно. Преди няколко дни той призна, че в телефонния си разговор със Зеленски е говорил за бившия вицепрезидент Джо Байдън, както и това, че лично е блокирал близо 250 млн. долара военна помощ за Украйна във времето около разговора. Пред медиите той обяви, че реакцията на демократите е преувеличена и определи ситуацията като пореден „лов на вещици“.

В четвъртък украинският президент Зеленски заяви, че по време на телефонния разговор Тръмп не е упражнявал натиск върху него с цел да бъде започнато разследване срещу Байдън. Той определи разговора между двамата като „добър“ и „нормален“.

"Много се говори за сина на Байдън, че Байдън е спрял разследването на прокуратурата и много хора искат да разберат какво е станало, така че каквото можете да направите с генералния прокурор ще е чудесно. Байдън се хвалеше насам-натам, че е спрял разследването, така че ако можете да проучите нещата. На мен ми звучи ужасно", казал Тръмп в телефонния разговор от 25 юли, стана ясно от стенограмата от пет страници, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG